Obama: Turska ima pravo da se brani

Američki predsednik Barak Obama stao je u odbranu prava Turske da se brani, ali i apelovao na smanjenje tenzija između Turske i Rusije koje su narasle nakon što su turski lovci 24. novembra oborili ruski vojni avion iznad tursko-sirijske granice.

Barak Obama je istakao da svi imaju "zajedničkog neprijatelja" na kojeg se treba fokusirati.

"To je Islamska država i želim da se svi fokusiramo na tu pretnju", rekao je predsednik SAD.

Obama, koji se danas na marginama konferencije Ujedinjenih nacija o klimi u Parizu sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao je da je Turska saveznica NATO-a i da ima pravo da se brani, prenela je agencija AP.

"SAD podržavaju pravo Turske da brani sebe i svoj vazdušni prostor", istakao je američki predsednik.

Dodao je da se razgovaralo i o tome kako Turska i Rusija mogu da zajedno rade na "deeskalaciji tenzija i pronalaženju diplomatskog načina za razrešenje problema".

Obama je naveo i da su Sjedinjene Američke Države veoma zainteresovane za unapređenje svoje vojne saradnje sa zvaničnom Ankarom.

Na razgovoru sa Erdoganom takođe je pohvalio Tursku zbog toga što je velikodušno prihvatila sirijske izbeglice i dodao da je granična bezbednost pojačana.

Turski predsednik Erdogan je nakon razgovora sa Obamom izjavio da njegova zemlja želi da izbegne tenzije sa Rusijom.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво