Fondacija Džordža Sorosa nepoželjna u Rusiji

Rusko državno tužilaštvo utvrdilo je da Fond Otvorenog društva Džordža Sorosa i Fondacija OSI "nisu poželjni u Rusiji", jer, kako se ocenjuje, predstavljaju "pretnju ustavnom poretku Rusije".

Portparolka tužilaštva Marina Gridnjeva izjavila je Interfaksu da je odluka doneta na osnovu zahteva Saveta federacije (gornjeg doma parlamenta) o uključivanju tih organizacija u "patriotsku stop-listu", odnosno listu nepoželjnih NVO.

Gridnjeva je podsetila da je "stop-listu" utvrdio Savet federacije 8. jula ove godine.

"Utvrđujemo je da rad Fonda Otvoreno društvo i Fondacije OSI predstavljaju pretnju ustavnom poretku Rusije i bezbednosti države", navela je Gridnjeva, dodajući da je odluka poslata Ministarstvu pravde kako bi te dve organizacije uključilo u spisak nepoželjnih stranih i međunarodnih nevladinih organizacija.

Gornji dom ruskog parlamenta, Savet federacije, objavio je 8. jula spisak 12 stranih nevladinih organizacija, većinom američkih, koje mogu biti proglašene nepoželjnim u Rusiji.

Taj spisak upućen je na proveru Državnom tužilaštvu, Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu pravde. Ako ti organi, čiji su predstavnici učestvovali u pripremi spiska, utvrde da su sporne NVO radile u suprotnosti s ruskim zakonima, njihov rad se u zemlji zabranjuje.

U takozvani patriotski stop-spisak koji je Savet federacije pripremio u saradnji s nadležnim ministarstvima ušli su Otvoreno družtvo Džordža Sorosa, Nacionalni fond za demokratiju, Međunarodni republikanski institut, Nacionalni demokratski institut za međunarodna pitanja, Fond Makarturova, Fridom Haus, Fond Čarlsa Stjuarta Mota, Fond "Obrazovanje za demokratiju".

Na listi organizacija za koje Savet federacije tvrdi da se njihov rad sastoji u uticaju na političku situaciju u Rusiji, našli su se i Istočnoevropski demokratski centar, Svetski kongres Ukrajinaca, Ukrajinski svetski koordinacioni savet, Krimska misija za ljudska prava.

Navodi se da se te NVO finansiraju iz budžeta stranih država, što daje osnova da se govori o "mekoj agresiji" protiv Rusije i njenog naroda.

U zahtevu se navodi da se na spisku nalazi niz organizacija "poznatih po antiruskom angažmanu" i predlaže se da se proglase nepoželjnim na teritoriji Rusije.

Prethodno je, u junu ove godine stupio na snagu zakon kojim strane NVO mogu da se proglase napoželjnim na teritoriji Rusije.

Rusko tužilaštvo je ranije zabranilo rad američkog Makartur fonda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи