SAD traže da Turska potpuno zatvori granicu sa Sirijom

Vašington traži od Ankare da zatvori oko 90 kilometara svoje granice sa Sirijom, što je jedina preostala tačka prelaska koju koriste borci Islamske države među kojima su i oni koji su umešani u napade u Parizu i druge terorističke zavere.

Potpunim zatvaranjem granice duge oko 830 kilometara između Turske i Sirije zadao bi se ozbiljan udarac džihadističkoj organizaciji, koja je u protekle tri godine preko te granice prevela desetine hiljada islamističkih dobrovoljaca, navodi britanski list Independent.

Posle napada ID u Parizu 13. novembra, Vašington jasno stavlja do znanja Ankari da više neće prihvatiti tvrdnje Turske da ne može da zatvori preostali kratki deo granice koji ID i dalje koristi.

"Igra se promenila. Što je mnogo, mnogo je. Granica se mora zapečatiti", rekao je neimenovani visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Baraka Obame za Volstrit džurnal, upozorivši da je reč o međunarodnoj pretnji koja dolazi iz Sirije, a preko turske teritorije.

SAD ocenjuju da bi bilo potrebno oko 30.000 turskih vojnika da se zatvori granica između Džarabulusa na Eufratu i grada Kilisa, na zapadu Turske.

Prema podacima američkih obaveštajnih službi, pripadnici ID najčešće koriste deo granice između Džarabulusa, gde je zvaničan granični prelaz zatvoren, i mesta Kobanbej.

Potez SAD usledio je nakon što se Turska našla na udaru sve brojnijih kritika zbog onoga što se smatra njenom dugoročnom tolerantnošću prema ID, a možda i saučesništvom sa tom organizacijom i drugim ekstremnim džihadističkim grupama kao što je ogranak Al Kaide u Siriji, El Nusra Front i Ahrar el Šam.

Ne samo što je hiljade stranih boraca prošlo kroz Tursku da bi se pridružilo ID, već se i sirova nafta sa naftnih polja koja su pod islamista na severoistoku Sirije transportuje u Tursku radi prodaje, donoseći pozamašne prihode samoproglašenoj Islamskoj državi, zaključuje Independent.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи