Pariz, otvorena konferencija o klimi

U Parizu je zvanično otvorena dvonedeljna konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, na kojoj će svetski lideri nastojati da se dogovore o dugoročnom sporazumu o smanjenju emisije štetnih gasova.

Pariz se još oporavlja od nedavnih terorističkih napada, ali je spremno dočekao svetsku političku elitu. Na početku minut ćutanja za žrtve napada u francuskoj prestonici, ali i u Bejrutu, Bagdadu, Tunisu i Maliju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija nada se da će samit o klimi biti istinska prekretnica i da će se završiti postizanjem trajnog sporazuma.

"Obećanja više od 180 država da će smanjiti emisije ugljen-dioksida dobar su početak. Ali moramo otići dalje i brže od već datih obećanja. U vašim je rukama budućnost naše planete", kaže generalni sekretar UN Ban Kimun.

Nijedna konferencija nije okupila toliko lidera, niti je međunarodni ulog bio toliko velik. Domaćin, predsednik Francuske, kaže da je reč o miru.

"Ne mogu da odvojim borbu protiv terorizma od borbe protiv globalnog zagrevanja. To su dva velika globalna izazova sa kojima se suočavamo jer moramo svojoj deci da ostavimo više od sveta oslobođenog od terorizma, mi njima, takođe, dugujemo planetu zaštićenu od katastrofa", rekao je Fransoa Oland.

Za američkog predsednika skup o klimi je čin prkosa terorizmu koji dokazuje da svet nije zaplašen napadima takozvane islamske države.

"Nema boljeg odgovora onima koji žele da sruše svet nego da se preduzmu najodlučniji napori da se taj svet spase", rekao je Barak Obama.

Od ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte, Kina je odgovorna za 30 odsto a Amerika za 16 procenata. Dvojica predsednika preuzimaju odgovornost i daju doprinos rešavanju problema klimatskih promena.

"Pariski dogovor treba da poveća investicije i obezbedi akcije za smanjivanje klimatskih promena. Razvijene zemlje moraju da održe obećanje i da svake godine, izdvoje 100 milijardi dolara za pomoć zemljama u razvoju", kaže predsednik Kine Si Đinping.

Svet očekuje sporazum kojim bi se zemlje-učesnice obavezale da će smanjiti količinu gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i koji bi ograničio rast temperature do dva stepena do kraja 21. veka.

"Nadamo se da ćemo, ako udružimo napore, moći da postignemo novi sporazum o klimatskim promenama, koji će zameniti Kjoto i služiti interesima svih država i naroda posle 2020. godine", kaže predsednik Rusije Vladimir Putin.

Nema planete B i za njenu budućnost važan je obavezujući sporazum, smatra nemačka kancelaraka.

"Posle dužeg vremena imamo šansu da postignemo dogovor. On je neophodan i treba da bude ambiciozan sveobuhvatan, fer i obavezujući", rekla je Angela Merkel.

Za takav sporazum zalaže se i Srbija. Predsednik Tomislav Nikolić kaže da je važno da zajedno brinemo o planeti i da je sačuvamo od svake pretnje ekstremista, ali i od globalnih klimatskih promena.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво