EU: Turskoj tri milijarde evra, poglavlje 17 ove godine

Turska je na samitu u Briselu od EU dobila tri milijarde evra i ubrzanje evrointegracija, u zamenu za pomoć u suzbijanju priliva migranata.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, posle samita EU - Turska, saopštila da je tri milijarde evra namenjeno kao pomoć za sirijske izbeglice u Turskoj i da će ove godine biti otvoreno poglavlje 17 u pregovorima sa Ankarom, kao i da će, ako budu ispunjeni postojeći uslovi, doći do ubrzane liberalizacije viznog režima.

Turska se zauzvrat obavezala da pomogne u suzbijanju priliva migranata, preneo je Rojters.

Merkelova je navela da je na sastanku, koji je imala sa nekima od drugih lidera EU uoči samita, bilo reči o premeštanju nekih sirijskih izbeglica iz Turske direktno u njihove zemlje, ali je dodala da se nisu pominjale konkretne brojke.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je, na zajedničkoj konfrenciji za novinare sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, rekao da je postignut dogovor o pomoći Turskoj od tri milijarde evra i da je "potrebna nova energija za pristupni proces Turske". 

Prethodno je francuski predsednik Fransoa Oland na samitu  rekao da će Unija pratiti korake Turske koji bi trebalo da pomognu okončanje migrantske krize, borbu protiv terorizma i rešenje političke situacije u Siriji.

Oland je naveo da će sredstva od tri milijarde evra za pomoć Turskoj oko migranata na njenoj teritoriji biti izdavana postepeno i progresivno, kako ispunjenje dogovora i preuzetih obaveza bude proveravano, navodi AP.

"Za sada je izdvojena ta suma od tri milijarde evra i ta sredstva će biti puštana postepeno, paralelno sa praćenjem preuzetih obaveza Turske", rekao je Oland, koji je krenuo ranije sa samita u Briselu da bi se sutra sastao sa kineskim kolegom Si Đinpingom.

Deo novog pristupa prema Turskoj su obećanja EU da će ubrzati olakšavanje viznog režima i put Turske ka članstvu u EU.

Zauzvrat, Ankara mora da pooštri bezbednost na granicama i primi nazad neke od migranata koji ne ispunjavaju uslove za azil u Evropi, navodi AP.

Lideri EU, koji su se danas sastali sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom na samitu u Briselu kako bi razgovarali o rešavanju izbegličke krize, žele pomoć Turske, ali istovremeno upozoravaju da ne treba previše obećavati Ankari.

Davutoglu za to vreme najavljuje novu eru u odnosima sa EU.

On je na otvaranju samita rekao da je "zahvalan evropskim liderima na ovom novom početku, koji je, ne samo pocetak sastanka, već i novog procesa od velikog značaja za budućnost naše zajedničke veze u Evropi".

Mnoge evropske zemlje su u poslednje vreme revidirale svoju inače mlaku podršku bliskim odnosima sa Turskom zbog izbegličke krize.

"Turska ima prava da očekuje pomoć EU", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Belgijski premijer Šarl Mišel rekao je, međutim, da Turska "ne može da dobije blanko ček" za evropsku pomoć kako bi se izborila za oko dva miliona izbeglica, kao i da je Turska "još daleko od članstva."

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je da ima dovoljno stvari koje vezuju dve strane.

"Tuska i Evropa su potrebne jedna drugoj. Suočeni smo sa istim problemima, od rata u Siriji do terorizma i stabilnosti, odnosno nestabilnosti u regionu. Mi možemo da budemo partneri i treba sa stavimo sva pitanja na sto", navela je Mogerinijeva.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), u Evropu je ove godine ušlo gotovo 900.000 ljudi koji beže od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku, u Africi i Aziji, tražeći utočište ili posao.

Više od 600.000 je došlo preko Grčke, a mnogi su prešli more iz Turske, podseća AP.

Više od dva miliona izbeglica iz Sirije živi u Turskoj, ali prema organizaciji Amnesti internešenel, samo 10 odsto dobija pomoć od vlade.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво