Ruski avion greškom zalutao u izraelski vazdušni prostor

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon navodi da je ruski vojni avion iz Sirije ušao greškom u izraelski vazdušni prostor.

Avion je prešao oko 1,5 kilometara izraelskog vazdušnog prostora po povratku iz Sirije. "Sve je odmah rešeno i avion je uspešno nastavio put", rekao je Jalon za izraelski radio.

Ministar je rekao da je to "očigledno greška pilota koji je leteo blizu Golana", čiji je deo Izrael pripojio 1981. godine nakon što ga je okupirao u ratu sa Sirijom 1967. godine. Izrael i Sirija su zvanično još u ratu.

"Postoji linija komunikacije i koordinacije kako bi se izbegli nesporazumi između Izraela i Rusije o bombardovanju Sirije. Ruski avion nije imao nameru da nas napadne i zbog toga ne treba automatski reagovati i oboriti avion kada se dogodi takva greška", dodao je izraelski ministar.

Viši zvaničnik izraelskog ministarstva odbrane Amos Gilad rekao je da odlična saradnja Izraela i Rusije isključuje mogućnost da te dve zemlje obaraju vojne avione jedni drugima, iako Rusija često zalazi u izraelski vazdušni prostor u akcijama bombardovanja položaja ID u Siriji.

"Dogovor izraelskih i ruskih vlasti dozvoljava da ruski vojni avioni preleću kroz izraelski vazdušni prostor, kao i da izraelske vazduhoplovne snage bombarduju pošiljke oružja koje se iz Sirije šalju Hezbolahu u Liban", rekao je Gilad, a preneo sajt Džuiš pres.

Gilad je dodao i da je Sirija "mrtva zemlja" i da predsednik Bašar el Asad "prima platu, ali ne drži pod kontrolom svoju zemlju, osim možda jedne četvrtine Sirije".

Portal Džuiš pres je ranije ovog meseca objavio da Rusija i Izrael održavaju tajne nedeljne sastanka o saradnji, kako bi vazduhoplovne snage obe zemlje mogle da vrše akcije bez smetnje od druge strane.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje izjavio da su odnosi njegove zemlje sa Izraelom odlični.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i Vladimir Putin dogovorili u septembru o formiranju mehanizma koordinacije i komunikacije dve zemlje o vojnoj akciji Rusije u Siriji. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара