Erdogan: Voleo bih da ruski avion nije srušen

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi voleo da nije došlo do rušenja ruskog aviona na sirijsko-turskoj granici i da se nada da se tako nešto neće ponoviti. Ministarstvo spoljnih poslova savetovalo je građane Turske da odlože putovanja u Rusiju koja nisu hitna.

U obraćanju svojim pristalicama u gradu Balikesiru, Erdogan je ponovo branio delovanje Turske i kritikovao Rusiju zbog njenih akcija u Siriji, pre nego što je izneo svoje žaljenje zbog obaranja aviona.

"Zaista nam je žao zbog ovog incidenta. Mi bismo želeli da se to nikad nije dogodilo, ali se dogodilo. Nadam se da se nešto poput ovoga, više neće dogoditi", rekao je Erdogan.

Turski predsednik je napomenuo da bi obe strane trebalo da priđu ovom problemu na pozitivniji način, preneo je AP.

Erdogan je istakao da bi sastanak u Parizu mogao da bude prilika za prevazilaženje napetosti i ponovio pozivza susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama Konferencije o klimi koja u ponedeljak počinje u francuskoj prestonici.

"U ponedeljak u Parizu biće održan međunarodni samit o klimi, koji može da bude šansa da se obnove naši odnosi sa Rusijom. Konfrontacija nikome neće doneti sreću. Koliko god je Rusija važna za Tursku, Turska je važna za Rusiju", poručio je Erdogan.

Erdoganova prijateljska ponuda usledila je, međutim, pošto je još jednom stao u odbranu postupaka Turske i kritikovao operacije Rusije u Siriji.

"Ukoliko dozvolimo da naša suverena prava budu kršena... onda teritorija više neće biti naša teritorija", naglasio je Erdogan.

Turski predsednik je dodao da Turska zaslužuje izvinjenje jer je njen vazdušni prostor narušila ruska letelica.

Ranije danas, Ministarstvo spoljnih poslova Turske je preporučilo građanima da odlože sva putovanja koja nisu hitna, nakon poteškoća sa kojima su se poslednjih dana suočili turski državljani u Rusiji, preneo je Rojters.

Turski lovac F-16 oborio je u utorak ujutro ruski bombarder Su-24 u blizini granice Turske sa Sirijom.

Jedan pilot, koji se katapultirao, ubijen je kad su teroristi sa zemlje pucali na njega, a prilikom operacije spasavanja, u kojoj je evakuisan drugi pilot, poginuo je i jedan vojnik.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи