Rusko-turski konflikt, ekonomija na ispitu

Uredenica redakcije "Sputnjik" Ljubinka Milinčić rekla je za RTS da je povrće i voće iz Turske u Rusiji velikoj meri zamenilo evropsko. Ruska i turska robna razmena je velika i u ovom trenutku se zna da se taj uvoz može na neki drugi način nadoknaditi, smatra Milinčić.

Tri dana pošto je Turska oborila ruski avion, Moskva uvodi ekonomske mere protiv Ankare. Među prvima, vize za turske građane od Nove godine. Rusima se preporučuje da otkažu turističke aranžmane i do 7. decembra napuste Tursku. To je veliki udarac za tamošnji turizam u kojem Rusi učestvuju sa čak 12 procenata. 

Urednica redakcije "Sputnjika" Ljubinka Milinčić kaže za RTS da povrće i voće iz Turske je u Rusiji velikoj meri zamenilo evropsko, trenutno se razmatra da se taj uvoz smanji ili potpuno prekine i neke mere su već preduizete. 

"Juče je 20-tak privrednika vraćeno sa poljoprivrednog sajma, zato što im vize nisu ispravne, ali kad budu donete zvanične mere to će postati sasvim ozbiljno", kaže Milinčić.

Ruska i turska robna razmena je velika i u ovom trenutku zna da se taj uvoz može na neki drugi način nadoknaditi, tako da će se Rusija relativno lako odreći svega toga, smatra urednica "Sputeika".

Ruski protivvazdušni sistem je u Siriji, Turska je zabranila letove nad južnim susedom i na granicu poslala tenkove. Govoreći o tome koliko daleko konflikt može da ode, Milinčić kaže da je "S 400" odbrambeni sistem i da on nikoga ne ugrožava već spasava ruske avione koji će tamo leteti.

"Koliko daleko, nadam se ne daleko i da je najdalje otišao u ovom trenutku", ističe Milinčić.

Vladimir Putin je odbio zahtev da se satane sa Erdoganom na samitu u Parizu. Mninistarski sastanak u Beogradu biće prilika da se sretnu šefovi diplomatija Rusije i Turske, smatra Milinčić.

"Mislim da će se u Beogradu sresti ruski i turski ministar. Ali nikada se do sada nije desilo da se dva predsednika u situaciji kakva je sada nađu na istom mestu, a da se ne sretnu, to se možda ne zove zvaničan susret, ali ja se nadam da će bar neka reč povodom toga biti progovorena i u Parizu", kaže Milinčić.

Odgovarajući na pitanje da li je za zvaničnu Moskvu ovo rusko-turski sukob ili sukob sa NATO-om, Milinčić kaže da se to svakako ne naziva zvanično konfliktom sa NATO ali se ne zaboravlja se da je Turska članica NATO.

Podseća da je Putin naglasio da kada avioni poleću na vojne zadatke, obavezno se obaveštava druga strana, u osovm slučaju Amerika je dobijala informacije o maršruti kuda će leteti ruski avion.

"To mora da se rešava na sastanku Amerika-Rusija, u ovom trtenutku su to Lavrov i Keri a možda treba organizovati neki sastasnak na još višem nivou. Dve sile to moraju da reše za nekim pregovaračkim stolom, da se ne bi dešavale ovakve stvari", zaključila je Milinčić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво