Bondarjov: Turski lovci čekali ruski Su-24 u zasedi

Turski borbeni avion F-16 koji je oborio ruski bombarder Su-24 nalazio se u sirijskom vazdušnom prostoru 40 sekundi, dok ruski avion nije prešao na teritoriju Turske, izjavio je glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-pukovnik Viktor Bondarjov.

Bondarjov je rekao da su turski lovci "postavili zasedu na nebu" ruskom bombarderu.

"Prema podacima kontrole, turski avion se u sirijskom vazdušnom prostoru zadržao 40 sekundi, dva kilometra u dubini njene teritorije", rekao je Bondarjov, preneo je Tas.

Dodaje da je, nakon što se približio ruskom avionu na udaljenosti pet do sedam kilometara, što dokazuje da je F-16 bio u sirijskom vazdušnom prostoru, turski avion naglo skrenuo nadesno i nestao sa radara.

Ispaljivanje rakete je, prema njegovim rečima, potvrdila posada drugog ruskog Su-24, čija posada je primetila beli dim i prijavila ga, preneo je Sputnjik.

Bondarjev je rekao da su turski lovci "postavili zasedu na nebu" ruskom Su-24 i da je to bila bila ranije planirana akcija.

"Rezultati objektivne kontrole radara Sirije potvrđuju boravak u vazduhu dva F-16 u zoni dežurstva od 21.11 do 22.26 – sat i 15 minuta na visini od 2.400 metara, što govori o ranije planiranoj akciji i spremnosti lovaca da napadaju iz zasede u vazduhu nad teritorijom Turske", rekao je Bondarjov.

Navodi da za let F-16 iz vazdušne baze "Dijarbakir" sa položaja dežurstva na zemlji do mesta ispaljivanja rakete treba 46 minuta, 15 minuta je potrebno za pripremu i poletanje aviona, a još 31 minut za put do mesta lansiranja rakete.

"Na takav način, presretanje aviona Su-24M iz položaja dežurstva na zemlji sa aerodroma 'Dijarbakir' je nemoguće, jer je potrebno više vremena od minimalnog vremena za napad na cilj – 12 minuta. Turski lovci su postavili zasedu na nebu za ruski Su-24, to je bila ranije planirana akcija", izjavio je novinarima glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Posada ruskog bombardera Su-24M nalazila se najmanje 5,5 kilometara od turske granice, odmah nakon napada na ekstremiste u Siriji, izjavio je Bondarjov.

Prema njegovim rečima, ruski piloti nisu dobili nikakva upozorenja od strane turskih pilota.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво