Kako se Putin ponaša u kriznim situacijama?

Reakcije ruskog predsednika Vladimira Putina u kriznim situacijama teško je predvideti – nakon što su turske snage oborile ruski avion vrlo brzo je izrazio ljutnju, ali u pojedinim teškim situacijama ponaša se "krajnje neočekivano", javlja "Bi-Bi-Si".

Samo nekoliko sati po obaranju ruskog borbenog aviona Su-24, Vladimir Putin je na sastanku sa jordanskim kraljem Abdulahom taj incident nazvao "zabadanjem noža u leđa", što su prouzrokovali "saučesnici terorista". Zapretio je i da će taj incident prouzrokovati "ozbiljne posledice" u odnosima Rusije i Turske.

Putinova retorika je eksplozivna, navodi Bi-Bi-Si i napominje da ruski predsednik, međutim, obično ne reaguje tako brzo na napade na Rusiju i njen narod.

Podseća se da je posle bombaškog napada, u decembru 2013. godine u Volgogradu, kada je poginulo 30 osoba, Putin čekao dva dana i tek onda "prekinuo tišinu", ističući da će "teroristi biti uništeni".

Slično je reagovao i posle obaranja ruskog putničkog aviona iznad Egipta, kada su 224 osobe poginule.

Tragedija se dogodila 31. oktobra, a Putin se oglasio tek 2. novembra kada je u televizijskom obraćanju izrazio saučešće porodicama žrtava.

Mnogi korisnici društvenih mreža kritikovali su takvo ponašanje ruskog predsednika, a neki su komentarisali da je "minut ćutanja ruskog predsednika trajao više od jednog dana".

Na Samitu G-20 u Turskoj, 16. novembra, kada su novinari pitali Putina da prokomentariše istragu o toj tragediji, odgovorio je da je previše rano za donošenje zaključaka, a tom prilikom izgledao je smireno i opušteno, navodi Bi-Bi-Si.

Ipak, nekoliko časova kasnije, na kasnom večernjem sastanku sa zvaničnicima službe bezbednosti u Kremlju, kada je i potvrđen uzrok tragedije, njegovo ponašanje se iz korena promenilo.

Gledajući direktno u kameru, praveći pauze i uz povremene uzdahe, Putin je saopštio da će kriminalci, koji su izveli napad, biti uhvaćeni i kažnjeni.

Kremlj je tada saopštio da je njegov govor bio snimljen kasno u noć 16. novembra, ali je objavljen na kanalu Rusija 24 tek narednog jutra u 11 sati.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво