Moskva uvodi vize Turcima, Ankara šalje tenkove na sirijsku granicu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručuje da bi, ukoliko bi turski avion bio oboren raketom S-400 koju je Rusija rasporedila na zapadu Sirije, to bila agresija protiv prava Turske na suverenitet. Kremlj saopštava da je Erdogan zatražio sastanak sa Putinom 30. novembra u Parizu. Rusija od 1. januara uvodi vize turskim državljanima, kaže Lavrov.

20.50 - Demonstranti u Simferopolju na poluostrvu Krim, zapalili Erdoganovu lutku, javlja AFP.

18.00 - Turska šalje pojačanja na granicu sa Sirijom, piše Hurijet. Kompozicija na kojoj se nalazi dvadesetak tenkova stigla u Gazijantep, uz sirijsku granicu.

16.40 - Lavrov: Rusija podržava zatvaranje sirijsko-turske granice.

16.15 - Turski lovci "postavili zasedu na nebu" ruskom bombarderu, kaže komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Viktor Bondarjov. 

14.43 - Lavrov kaže da će Moskva turskim državljanima uvesti vize od 1. januara, javlja Rojters.

14.35 - Kremlj: Putin odbio da stupi u kontakt sa Erdoganom jer Turska ne želi da se izvini za incident sa avionom.

14.10 - Turistička organizacija Rusije poziva građane da ponište aranžmane za Tursku.

13.50 - Erdogan Rusima: Ne igrajte se vatrom.

13.15 - Lavrov ističe da je Turska prešla granicu prihvatljivog.

13.00 - Žestoke borbe u regionu u kojem je oboren ruski Su-24, javlja turski Hurijet. Sirijska vojska i avijacija žestoko bombarduju celo područje. Turkmeni se "taktički povukli".  

12.25 - Čavušoglu poručuje da će Turska diplomatijom prevazići tenzije sa Rusijom.

11.20 - Turska obustavila letove iznad Sirije u okviru operacije međunarodne koalicije protiv Islamske držžave, piše Hurijet

10.50 - Kremlj saopštio da Erdogan traži sastanak s Putinom 30. novembra u Moskvi.

10.15 - Erdogan: Obaranje turskog aviona ruskim S-400 bilo bi agresija.

Erdogan je za Si-En-En rekao da bi takva vrsta incidenta, koja bi mogla da se dogodi, dodatno podstakla Tursku da preduzme mere o kojima se ne diskutuje.

"O takvim merama se ne diskutuje, one se jednostavno preduzimaju", kaže Erdogan.

Upitan kakve bi akcije Turska preduzela u slučaju da turski avion obori raketa S-400, ističe da bi to "bila agresija na prava Turske na suverenitet i da je prirodno pravo države da štiti ta prava".

Napominje da Turska ne želi eskalaciju situacije u regionu.

"Mi ne želimo da postanemo strana koja u tome učestvuje. Ali, oni koji se svrstavaju na stranu Sirije i dižu tenzije jesu, mislim, odgovorne strane u tome", naglašava Erdogan.

Turski predsednik je upozorio Rusiju da se "ne igra vatrom" povodom spora u vezi sa obaranjem ruskog aviona, ali je naveo da ne želi da pokvari odnose sa Moskvom i da želi da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sastane "licem u lice".

"U Parizu je samit, verujem da će i Putin prisustvovati. Tada možemo sesti i razgovarati. Želeo bih da to pitanje dovedem do razumne tačke. Uznemireni smo zbog činjenice da je to pitanje eskaliralo", dodaje Erdogan, preneo je AP.

Erdogan ističe i da SAD imaju "dokumentovane dokaze" da ruske kompanije i Islamska država prodaju naftu sirijskom režimu, preneo je Rojters.

Kaže i da Turska nije namerno oborila ruski avion.

Kremlj saopštava da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Parizu 30. novembra.

"Predlog turske strane o sastanku na nivou šefova država upućen je predsedniku i to je sve što mogu da kažem", rekao je portparol Kremlja novinarima, preneo je Rojters.

Putin i Erdogan će, kako je najavljeno, prisustvovati globalnom samitu o klimi koji će u Parizu početi 30. novembra, navodi britanska agencija.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da podržava francuski predlog o zatvaranju tursko-sirijske granice kao načina za borbu protiv pripadnika Islamske države u Siriji.

Francuski predsednik Fransoa Oland boravio je juče u Moskvi u okviru međunarodne turneje u kojoj je pozvao na formiranje široke koalicije za borbu protiv Islamske države.

Lavrov je danas rekao novinarima da je Oland predložio "konkretne korake" kako bi se zatvorila tursko-sirijska granica, što bi, kako je rekao, trebalo da "reši problem terorizma na sirijskoj teritoriji".

List Hurijet piše, pozivajući se na diplomatske izvore, da je turska avijacija obustavila letove iznad sirijske teritorije u okviru vazdušne operacije protiv Islamske države.

Odluka je doneta tri dana nakon što su turski lovci F-16 oborili ruski bombarder Su-24 na granici sa Sirijom i dan nakon što je ruska vojska u Siriju dopremila i uvela u borbeno dežurstvo raketni sistem protivvazdušne odbrane S-400.

Rusija je, takođe, najavila da će njeni bombarderi ubuduće dejstva po Islamskoj državi obavljati uz lovačku pratnju i pod zaštitom PVO sistema (S-300) sa krstarice "Moskva", koja se nalazi u blizini sirijske obale.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je Rusija rasporedila napredni sistem protivvazdušne odbrane S-400 u Siriji, kojim će biti pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija.

Ruska krstarica "Moskva", teška 11.500 tona, dugačka 186 metara i naoružana do zuba, stigla je u najveći lučki grad u Siriji, Latakiju, sa zadatkom da se brine o ruskim avionima u vazduhu.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво