Dva turska novinara optužena za špijunažu

Istaknuti turski novinari Džan Dundar i Erdem Gul optuženi su za špijunažu nakon što su objavili da su turske tajne službe slale oružje islamističkim pobunjenicima u Siriji.

Dundaru, glavnom uredniku dnevnika Džumhurijet, i Gulu, šefu redakcije tog lista u Ankari, preti doživotna robija ukoliko se utvrdi da su krivi, prenosi Bi-Bi-Si.

Njihovi navodi i video-snimak izazvali su pravu političku oluju u Turskoj, kao i tužbu koju je protiv tog lista podneo predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Novinari, koji poriču optužbe za koje se terete, izvestili su da su kamioni koje koristi turska obaveštajna agencija MIT korišćeni za prevoz oružja islamističkim opozicionim grupama u Siriji.

Video-snimak koji je objavljen uz izveštaj pokazao je, navode novinari, kako turski policajci presreću kamione i otkrivaju sanduke sa oružjem i municijom.

Vlada tvrdi da su kamioni obaveštajne službe prevozili pomoć turkmenskoj manjini u Siriji, a Erdogan je upozorio da će se "onaj ko je napisao tu priču to skupo platititi".

I Dundar i Gul su optuženi za špijunažu i pružanje pomoći pokretu Fetulaha Gulena, koji je ranije bio blizak saveznik Erdogana, ali turska vlada taj pokret sada smatra terorističkom organizacijom.

"Pitaju nas zašto smo objavili tu priču. Istorija novinarstva je puna primera kao što su 'Votergejt' ili 'Vikiliks' koji pokazuju da bi države želele da neke činjenice ostanu u tajnosti. Ali ih treba izneti na videlo jer je to u korist opšteg dobra", rekao je Dundar.

Grupe koje se bore za slobodu štampe oštro su kritikovale optužbe protiv dva turska novinara.

Turska se, inače, suočava sa oštrim kritikama zbog stanja na polju slobode štampe i nalazi se na 149. mestu među 180 zemalja na Indeksu slobode štampe u svetu koji su objavili Reporteri bez granica, podseća britanska medijska kuća.

EU i OEBS zabrinuti zbog optužbi protiv turskih novinara

Evropska unija i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju izrazili su zabrinutost zbog podizanja optužnice protiv dvojice turskih novinara koji su osumnjičeni za špijunažu.

Portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je da su te optužbe zabrinjavajuće.

"Pažljivo pratimo razvoj situacije koji je zabrinjavajući", rekla je Kocijančič na konferenciji za novinare, dva dana uoči samita EU-Turska u Briselu.

Istovremeno, predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović saopštila je da optužnice protiv turskih novinara "dalje degradiraju već kritičnu situaciju u oblasti slobode medija u Turskoj", ističući da je to neprihvatljivo.

Mijatović je pozvala turske vlasti da oslobode novinare i odbace optužnice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи