Erdogan: Reagovali bismo drugačije da smo znali da je avion ruski, Putin mi se ne javlja

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi Ankara drugačije delovala da je znala da je avion ruski. "Zvao sam Putina, ali mi ne odgovara", rekao je Erdogan francuskoj televiziji Frans 24. Turski predsednik je negirao optužbe Rusije da Ankara kupuje gas i naftu od Islamske države i optužio sirijskog predsednika Bašara el Asada i one koji ga podržavaju, među kojima je i Moskva, da su izvor finansijske i vojne moći džihadista.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pokušao je da spusti tenzije između Ankare i Moskve, navodeći da bi tursko ratno vazduhoplovstvo "reagovalo drugačije" da se znalo da je Su-24 ruski.

"Zvao sam Putina telefonom, ali mi nije odgovorio", rekao je Erdogan francuskoj televiziji Frans 24.

"Ukoliko tražite izvor naoružanja i finansijske moći Islamske države, prvo mesto gde treba da pogledate je Asadov režim i zemlje koje sarađuju sa njim", rekao je turski predsednik, prenosi Rojters.

Erdogan se osvrnuo i na zahtev ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da u znak odmazde za obaranje ruskog aviona, vlada te zemlje pripremi mere koje bi mogle da obuhvate i zamrzavanje pojedinih zajedničkih investicionih projekata sa Turskom i restrikcije na uvoz hrane iz te države.

On je odbacio, kako je rekao, emotivne i neadekvatne predloge da će projekti između te zemlje i Rusije biti otkazani.

"Mi smo strateški partneri? Zajednički projekti mogu biti zaustavljeni, veze mogu biti prekinute? Jesu li takvi pristupi odgovarajući za političare?", pitao je Erdogan obraćajući se lokalnim zvaničnicima u Ankari.

Prvo, prema njegovim rečima, ruski i turski političari i vojnici moraju razgovarati o tome gde su pričinjene greške, a onda da se usredsrede na njihovo prevazilaženje s obe strane.

"Ukoliko umesto toga budemo davali tako emotivne izjave, to ne bi bilo u redu", dodao je Erdogan.

Turski predsednik je istakao da je ruski avion oboren u utorak kao "automatski odgovor" na kršenje turskog vazdušnog prostora u skladu sa instrukcijama datim vojsci te zemlje, koje su, kako je rekao, poseban problem u neslaganju sa Rusijom zbog sirijske politike.

Erdogan je istakao da će Ankara nastaviti da podržava "moderne pobunjenike" u Siriji i turske vojnike koji se bore protiv Asada.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво