Rusi traže vraćanje Aja Sofije hrišćanima

Poslanici Ruske dume podržali su ideju da se istanbulska crkva Aja Sofija vrati hrišćanima, objavio je ruski sajt RBK. Očekujemo da Turska preduzme taj korak, jer je Rusija spremna da finansira restauraciju crkve, navodi poslanik Sergej Gavrilov.

Poslanik Dume iz redova Komunističke partije Ruske Federacije i koordinator grupe poslanika za zaštitu hrišćanskih vrednosti Sergej Gavrilov pozvao je Tursku da vrati Aja Sofiju hrišćanima.

"Očekujemo da Turska preduzme taj prijateljski korak – da vrati Aja Sofiju hrišćanskoj crkvi. Ruska strana je spremna da pomogne materijalno i da angažuje najbolje ruske restauratore i naučnike da restauriraju tu crkvu", rekao je Gavrilov i dodao da bi taj korak pomogao Turskoj i islamu da pokažu da je dobra volja iznad politike.

Komunistička partija je takođe saopštila da su sada, kad su rusko-turski odnosi stavljeni na test zato što su turski lovci pre dva dana oborili ruski vojni avion, "međusobne prijateljske inicijative i predlozi od posebne važnosti".

Aja Sofiju je izgradio car Justinijan 537. godine.

Služila je kao pravoslavna crkva do 1204. godine, kad je bila pretvorena u katoličku crkvu.

Zatim je 1261. ponovo postala pravoslavna crkva, da bi 1453. godine, kada je Turska osvojila Vizantijsko carstvo, pretvorena u džamiju, a zatim 1975. u muzej.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи