Kameron: Britanija da se pridruži vojnim napadima u Siriji

Britanski premijer Dejvid Kameron saopštio je da Britanija treba da se pridruži vazdušnim napadima na Islamsku državu u Siriji, a ne da uzima svoje saveznike "kao podugovorače" za zašitu sopstvene bezbednosti.

"Mislim da treba da donesemo odluku da proširimo britanske vazdušne udare protiv Islamske države na Siriju," naveo je Kameron u pisanom obraćanju poslanicima koje je poslao pre govora u parlamentu u kome će se zvanično založiti za ulazak u rat u Siriji.

Kameron je u pismu naveo da je u interesu britanske nacionalne bezbednosti da vrši udare na džihadiste i da im onemogući "sigurno utočište" u Siriji, uz ocenu da taj teret ne treba da bude samo na leđima britanskih saveznika.

Britanske snage učestvuju u vazdušnim napadima na ciljeve Islamske države u Iraku, ali nisu uključene u koaliciju predvođenu SAD koja se bori protiv ove terorističke organizacije u Sirji zbog protivljenja opozicionih stranaka koje su oprezne zbog ranijih nepopularnih intervencija u Iraku i Avganistanu.

"Moramo da uskratimo Islamskoj državi mogućnost da ima sigurno utočište u Sirji. Što joj je duže omogućeno da raste u Sirji to će veću opasnost predstavljati", rekao je britanski premijer.

Kameron će, kako se očekuje, zakazati u parlamentu glasanje o ovom pitanju za 17. decembar.

On je posle napada u Parizu 13. novembra, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, pojačao pritisak na poslanike da podrže vazdušne napade u Siriji.

Britanski premijer se u ponedeljak u Parizu sastao sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom a posle susreta je izjavio da čvrsto podržava akcije koje je Oland preduzeo protiv Islamske države u Siriji.

Lider Laburističke stranke Džeremi Korbin protivi se bilo kakvoj vojnoj akciji, ali Kameron je, kako se čini, sve uvereniji da će dobiti dovoljnu podršku drugih laburističkih poslanika za svoj predlog, naročito posle prošlonedeljne rezolucije Saveta bezbednosti koja zemlje ovlašćuje da "preduzmu sve neophodne mere protiv Islamske države."

Prema anketi koju su prošle nedelje sproveli Tajms i JuGov, 58 odsto britanskih građana bi odobrilo zajedničke vazdušne udare u Siriji dok bi 22 odsto bilo protiv.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво