Teške optužbe na liniji Moskva–Ankara, Rusi napuštaju Tursku

Najviši ruski i turski zvaničnici razmenili teške optužbe posle obaranja "suhoja" u Siriji. Rusija razmešta pojačanja u Siriji – lovačke avione i sistem S-400. Putin očekuje izvinjenje Ankare, Erdogan optužio Rusiju da pomaže radikalne islamiste. Rusima savetovano da napuste Tursku. Moskva priprema paket ekonomskih mera protiv Ankare.

23.45 - Davutoglu u autorskom tekstu za britanski Tajms navodi da će Turska raditi sa Rusijom i saveznicima na smirivanju novonastalih tenzija. 

23.40 - Putin: Ne postoji mogućnost da Turska nije mogla da identifikuje ruski avion, "to je samo izgovor". 

23.30 - Ruski ratni brod "Moskva" stigao u Latakiju, kako bi brinuo o ruskim avionima u vazduhu, javlja Sputnjik

21.50 - Putin poručuje da je Rusija spremna da sarađuje sa koalicijom koju predvode SAD protiv Islamske države.

20.00 - Protivavionski raketni sistem S-400 raspoređen je u Siriji i već je aktivan na pokrivanju područja, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

19.55 - Rusko ministarstvo odbrane i turske oružane snage prekinule su sve kanale vojne interakcije, kaže general-major Igor Konašenkov.

19.12 - Predsednici Rusije i Turske razgovaraće večeras ili sutra ujutro, javljaju turski mediji. Erdogan je, nešto ranije, rekao da je zvao Putina telefonom, ali da mu se najmoćniji čovek u Rusiji nije javio. 

17.50 - Putin rekao Fransoa Olandu da je spreman da sarađuje sa Francuskom u borbi protiv terorizma.

17.30 - Moskva saopštava da su ubijeni svi teroristi oko mesta pada Su-24. Poslednja tri dana ruski avioni pogodili 449 meta, prenosi Interfaks.

16.15 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova poziva državljane Rusije da napuste Tursku i vrate se kući, javlja AFP.

15.45 - Potpredsednik Iraka Nuri el Maliki upozorava da Turska rizikuje da izazove rat. 

15.35 - Erdogan optužuje Moskvu da podržava džihadiste i dodaje da će Turska nastaviti da podržava one koji se bore protiv Asada. 

15.20 - Rusija: Turska je saučesnik terorista.

14.30 - Čavušoglu poručuje da se Turska neće izviniti Rusiji.

13.50 - Medvedev ističe da Rusija priprema ekonomske mere protiv Turske.

13.25 - Erdogan negira optužbe Rusije da Ankara sarađuje sa Islamskom državom.

12.50 - Putin: Turska se još nije izvinila zbog obaranja aviona.

12.20 - Protivavionski raketni sistem tipa S-400 stigao u bazu u Siriji, javlja RIA Novosti.

Do obaranja Su-24 u utorak, ruski bombarderi su leteli bez zaštite, jer su u Ministarstvu odbrane smatrali da nema potencijalne opasnosti. Posle tog incidenta, odlučeno je da ruska avijacija bombarduje u Siriji samo pod zaštitom lovaca, navodi neimenovani izvor tog lista.

Dodaje i da je Generalštab odlučio da poveća broj lovaca u bazi Hmejmim za još 10 do 12 letelica, kako bi svi Su-24M i Su-34 leteli na bojeve zadatke isključivo u paru sa lovcima Su-27SM ili Su-30SM.

Agencija RIA Novosti je javila i da je, kako je prethodno najavljeno, protivavionski raketni sistem tipa S-400 stigao u Siriju. Taj raketni sistem ima domet do 400 kilometara i smatra se izuzetno preciznim.

"Prema odluci vrhovnog komandanta odbrane, sistem PVO S-400 isporučen je u rusku vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji i već je aktivan na pokrivanju područja", navelo je večeras ministarstvo odbrane u saopštenju.

Istovremeno, raketna krstarica "Moskva" zaplovila je ka sirijskim teritorijalnim vodama.

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov, rekao je večeras da su rusko ministarstvo odbrane i turske oružane snage prekinul i sve kanale vojne interakcije.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u obraćanju novinarima u Kremlju da se Turska još nije izvinila zbog obaranja ruskog vojnog aviona pre dva dana iznad tursko-sirijske granice, niti je ponudila garancije da će "odgovorni za taj zločin" biti kažnjeni. Požalio se i da Moskva nije dobila ni "ponudu da se nadoknadi šteta".

Ističe da žali što su odnosi Turske i Rusije zapeli u ćorsokak.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev zatražio je od Vlade da u roku od dva dana uvede niz ekonomskih mera protiv Turske posle, kako je naveo, "terorističkog akta" Turske. Medvedev kaže da će se te mere odnositi na tržište i investicije, kao i na zapošljavanje radne snage, turizam i vazdušni saobraćaj.

Inače, rusko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je ranije danas da je Rusija odlučila da pooštri kontrolu prehrambenih proizvoda uvezenih iz Turske zbog kršenja sanitarnih normi.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da NATO dozvoljava Ankari da izvodi akcije koje prete globalnom miru i bezbednosti, optuživši Tursku da je saučesnik terorista samim tim što je njen "napad usmeren na one koji sprovede operaciju protiv terorista", preneo je Tas. Rekla je i da bi Alijansa trebalo da bude svesna mogućih posledica takve politike.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan negirao je optužbe Rusije da Ankara sarađuje sa Islamskom državom i naglasio da je borba njegove zemlje protiv džihadista "nesporna".

Erdogan je poručio da je "stav Turske u borbi protiv džihadista jasan od početka", prenosi AFP.

"To se ne dovodi u pitanje. Niko nema pravo da osporava borbu naše države protiv Islamske države ili da nas inkriminiše", poručio je Erdogan.

Takođe je demantovao optužbe Rusije da Turska kupuje naftu od Islamske države.

"Treba da vas je sramota. Oni koji tvrde da mi kupujemo naftu od Daeša obavezni su da to i dokažu. Ako ne, oni su klevetnici", poručio je Erdogan.

Optužuje sirijskog predsednika Bašara el Asada i one koji ga podržavaju, među kojima je i Moskva, da su izvor finansijske i vojne moći džihadista.

Erdogan je istakao da će Ankara nastaviti da podržava "moderne pobunjenike" u Siriji i turske vojnike koji se bore protiv Asada.

Ankara, inače, tvrdi da je avion oboren pošto je narušio turski vazdušni prostor, dok rusko Ministarstvo odbrane navodi da je Su-24 bio u vazdušnom prostoru iznad Sirije u vreme napada.

Oba pilota su se katapultirala kada je avion pogođen projektilom vazduh–vazduh, ali su ekstremisti na zemlji ubili komandanta kada se spustio padobranom.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво