Irak, otkrivena tajna mreža tunela koju je izgradila ID

Tajna mreža tunela koju su izgradili pripadnici Islamske države, u kojoj postoji električna struja, kao i prostorije za spavanje, otkrivena je ispod nedavno oslobođenog iračkog grada Sindžara, javili su britanski mediji.

Ispod Sindžara je otkriveno oko 40 podzemnih tunela u kojima su se nalazile prostorije za spavanje, električna struja, džakovi sa peskom, američka oprema za proizvodnju bombi, lekovi, kao i kopije Kurana, preneo je Dejli mejl.

Tunele su otkrili pripadnici kurdskih snaga koji su početkom novembra oslobodili taj severozapadni irački grad od pripadnika ID, nakon što je on više od godinu dana bio pod kontrolom ekstremista.

Komandant kurdskih pešmerga snaga zadužen za Sindžar, Šamo Eado, izjavio je da su njegovi borci otkrili 30 do 40 tunela i da je to bila prava mreža tunela unutar grada.

"Pripadnici ID su iskopali ove prolaze kako bi se sakrili prilikom vazdušnih napada, a da pritom mogu slobodno da se kreću ispod zemlje, kao i da sakrivaju oružje i eksploziv. Ovo je bilo njihovo skladište oružja", rekao je Eado.

Dva tunela su bila dugačka čak nekoliko stotina metara, a počinjali su i završavali se u nekoj od kuća u kojima su izbijene rupe u zidovima i podovima.

Ove kuće su sada napuštene i razorene, nakon više od godinu dana intenzivnih borbi u Sindžaru.

Tuneli su uzani i visoki taman toliko da odrasla osoba prosečne visine može da stoji uspravno. Jedan deo tunela podsećao je na bunker, a u njemu su pronađene kopije Kurana, ćebad i jastuci.

Video-snimak pokazuje da su se u drugom delu tunela nalazile zalihe municije, uključujući i čaure američke proizvodnje i oprema za pravljenje bombi.

Pripadnici Islamske države preuzeli su kontrolu nad Sindžarom u avgustu 2014. godine, pri čemu su ubili ili zarobili hiljade stanovnika grada, većinom jezida.

Nakon što su nedavno oslobodili Sindžar od džihadista, lideri pešmerga snaga i lokalno stanovništvo su na širem području tog grada otkrili dve masovne grobnice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво