Francuska: Nastavlja se misija protiv ID, članice EU ponudile vojnu pomoć

Francuski poslanici izglasali su produženje misije vazdušnih udara protiv Islamske države u Siriji. ministar odbrane Žan Iv Le Drian rekao da su sve članice EU ponudile Parizu "direktnu ili indirektnu" vojnu pomoć.

Produženje misije podržalo je 515 poslanika, četvoro je bilo protiv, a 10 je bilo uzdržano.

"Sve članice EU, njih 27, odlučilo je da podrži Francusku u obliku direktne ili indirektne vojne podrške našim operacijama van zemlje", rekao je Žan Iv Le Drian ne precizirajući konkretno prirodu te pomoći.

Nemačka je ranije saopštila da će uputiti 650 svojih vojnika u Mali dok je Kipar stavio na raspologanje Francuskoj svoju vojnu bazu.

Posle terorističkih napada 13. novembra u Parizu u kojima je poginulo 130 osoba, francuski predsednik Fransoa Oland je uputio zvaničan apel svim zemljama Evropske unije na solidarnost pozivajući se na klauzulu ugovora o EU prema kojoj zemlje članice treba da pomognu jedna drugoj u slučaju da je jedna od njih žrtva agresije.

Vals je ponovio da je Francuska u ratu sa Islamskom državom.

"Nema alternative - moramo uništiti Islamsku državu", rekao je Vals, preneo je AFP.

Vals je dodao da su francuski avioni izveli više od 300 napada protiv džihadista.

Oland: Svi moramo da radimo na smirivanju situacije

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da svetske sile moraju da sarađuju da bi sprečile dalje pogoršanje odnosa između Rusije i članice NATO Turske, nakon što su turske snage oborile ruski avion.

"Svi moramo da radimo na smirivanju situacije", rekao je Oland na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u poseti Parizu.

EU mora da pruži dodatnu podršku Turskoj po pitanju zbrinjavanja izbeglica koji beže iz ratnih područja, preneo je Rojters.

Merkel je rekla da taj incident ne bi trebalo da utiče na diplomatske napore za rešavanje sirijske krize, naveo je Tas.

Nemačka kancelarka je ranije na glavnom trgu u Parizu odala poštu ubijenima u napadima 13. novembra, gde je položila belu ružu, naveo je AP.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво