Američke obaveštajne službe potcenile džihadiste?

Obaveštajna služba ne uspeva da zaštiti Sjedinjene Američke Države od pretnji koje šalje Islamska država, upozorava bivši obaveštajni zvaničnik Derek Harvi. Ističe da je namera te terorističke organizacije da raširi strah i paranoju, tako što će organizovati više manjih napada, a ne jedan veliki.

Derek Harvi, koji je radio kao obaveštajni agent i savetnik za Irak, Avganistan i Pakistan, rekao je da su CIA i ostale agencije istakle pogrešne zaključke o džihadističkim grupama.

"Džon Brenan i ostali nastavljaju da potcenjuju Islamsku državu i ne razumeju njihove namere", rekao je Harvi.

Kako je istakao, sve do napada u Parizu, obaveštajne službe SAD verovale su da se Islamska država fokusira uglavnom na ratove u Iraku i Siriji, ostavljajući napade na Zapad svojim "volonterima".

Ipak, dodaje, namera Islamske države je da organizovano napadne Zapad i svi napadi su dobro koordinisani.

Bivši obaveštajni zvaničnik objašnjava da se ova džihadistička grupa ponaša drugačije od Al Kaide, koja se fokusirala na veće, profitnije napade. Ističe da je njihova namera da rašire strah i paranoju, tako što će organizovati više manjih napada, a ne jedan veliki.

"Ne mora to da bude napad kao što je bio onaj koji se dogodio 11. septembra. Islamska državaće postaviti bombu u taksi i poslati taksi negde, a vozač neće ni znati šta prevozi", navodi Derek Harvi.

Smatra da će cihadisti napadati "sivu zonu" i time povećati tenzije između muslimana i ostalih vernika, ili na primer između migranta i meštana.

Direktor FBI Džejms Komej rekao je da 900 zaposlenih u toj službi prati korake Islamske države i da su spremni da delaju u svakom trenutku. Uprkos svemu tome, ne postoje specifične pretnje planiranih napada na SAD, rekao je sekretar za bezbednost Džeh Džonson.

Ističe se da se brže dolazi do informacija o napadima Islamske države, pošto za razliku od Al Kaide, ova grupa kraće planira napade i više ljudi je uključeno u njih.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво