"Bezobzirna zločinačka akcija Turske"

Ruski premijer Dmitrij Medvedev ističe da je Turska počinila zločinačku akciju obaranjem ruskog aviona “Su-24” u Siriji i da će biti teško otkloniti štetu koja je time naneta dobrosusedskim odnosima Rusije i Turske, uključujući ekonomsku saradnju.

Dmitrij Medvedev kaže da bezobzirna zločinačka akcija turskih vlasti koje su oborile ruski avion ima tri posledice.

"Prva je opasno pogoršavanje odnosa između Rusije i NATO, koje se ne može opravdati nikakvim interesima, uključujući zaštitu državnih granica", rekao je Medvedev novinarima po dolasku u Jekaterinburg posle višednevnog obilaska Jugoistočne Azije.

Druga posledica je, navodi, "to što je Turska svojim akcijama demonstrirala podršku militantnim aktivistima terorističke grupe Islamske države", preneo je Tas.

"To nije iznenađujuće ako se uzmu u obzir dostupne informacije o direktnom finansijskom interesu nekih turskih zvaničnika povezanih sa snabdevanjem naftnim proizvodima koji se proizvode u preduzećima koja su u rukama ID", ističe Medvedev.

Kao treću posledicu turske akcije navodi potkopavanje dugogodišnjih dobrosusedskih odnosa između Rusije i Turske, uključujući saradnju u oblasti ekonomije i humanitarnoj sferi.

"Teško će biti tu štetu otkloniti, a njena direktna posledica moglo bi da bude okončanje izvesnog broja važnih zajedničkih projekata, dok će turske kompanije izgubiti svoje pozicije na ruskom tržištu", upozorava ruski premijer.

Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da su turski lideri ohrabrivali islamizaciju turskog društva, što je okarakterisao kao problem, izvestile su ruske agencije.

"Problem nije tragedija čiji smo svedoci bili juče", rekao je Putin dan pošto je Turska oborila jedan ruski borbeni avion na granici sa Sirijom.

"Problem je mnogo dublji. Mi primećujemo... da sadašnje tursko rukovodstvo tokom značajnog broja godina sledi smišljenu politiku podrške islamizaciji svoje države", istakao je Putin, preneo je Rojters.

Načelnik ruskog generalštaba Sergej Rudskoj kaže da će ruske bombardere, koji će izvoditi antiterorističke operacije u Siriji, ubuduće pratiti lovci.

Rudskoj ističe da je rusko Ministarstvo odbrane preduzelo dodatne mere bezbednosti nakon tog incidenta, prenosi Tas.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da neće ići u posetu Turskoj, kako je bilo planirano i savetovao je Ruse da ne putuju u Tursku jer da opasnost od terorizma u toj zemlji nije ništa manja nego u Egiptu.

Erdogan: Turska će uvek braniti svoje granice

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručuje da njegova zemlja ne želi eskalaciju tenzija u odnosima sa Rusijom zbog obaranja ruskog aviona i ističe da će Turska uvek braniti svoje granice.

"Nemamo nameru da izazovemo eskalaciju tenzija oko ovog incidenta. Mi samo branimo našu bezbednost i pravo naše braće", rekao je Erdogan u Istanbulu, a prenela agencija AFP.

Dodaje da niko ne može da očekuje od Turske da ćuti kad dođe do povrede njenih granica.

Erdogan kaže da su turski lovci pucali na ruski vojni avion dok se on nalazio u turskom vazdušnom prostoru, ali da je on pao na teritoriju Sirije i da su neki delovi pali u Turskoj i povredili dvoje turskih državljana.

Turski predsednik izjavio je i da tursko vazduhoplovstvo nije znalo da je avion ruski kada je oboren, prenosi Raša tudej.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da njegova vlada ne želi da podstiče rast tenzija sa Rusijom.

"Nemamo nameru da pogoršavamo odnose sa Ruskom Federacijom. Rusija je naš prijatelj i naš sused", rekao je Davutoglu u obraćanju članovima vladajuće stranke AKP u turskom parlamentu, prenela je agencija AP.

Ipak, upozorava Rusiju da u Siriji, gde ruska vojska gađa mete Islamske države, ne može da vrši napade na Turkmene, Sirijce turskog porekla, pod izgovorom da se bori sa džihadistima.

Davutoglu je dodao da zvanična Ankara i dalje drži otvorenima sve kanale komunikacije sa Moskvom.

Ruski vojni avion oboren je juče raketom vazduh-vazduh koju je ispalio turski borbeni avion "F-16", dok se vraćao iz antiterorističke misije u vazduhoplovnu bazu Hmeimim u Siriji, navodi ruska agencija dodajući da je, u trenutku kada je pogođen, ruski avion leteo na visini od 6.000 metara, kilometar udaljen od turske granice.

Rusko ministarstvo je juče saopštilo da su piloti uspeli da se katapultiraju.

Jednog od dva pilota pronašla je sirijska vojska i vodi ga u rusku bazu u Siriji, dok je drugi pilot povređen prilikom spuštanja nakon čega su ga ubili džihadisti u toj oblasti, izjavio je ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov.

Ankara, s druge strane, tvrdi da je ruski avion narušio vazdušni prostor Turske.

Sjedinjene Američke Države veruju da su turski lovci gađali ruski vojni avion dok se on nalazio u sirijskom vazdušnom prostoru, a nakon što je na kratko ušao u vazdušni prostor Turske, izjavio je za Rojters jedan američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Navodi da je ta procena donesena na temelju podataka o količini infracrvene energije koju emituje avion, prenela je britanska agencija.

Generalni sekretar UN Ban Kimun zatražio je da sve strane preduzmu hitne mere radi sprečavanja tenzija, a više od 600 ljudi protestovalo je ispred Ambasade Turske u Moskvi.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара