Sirijska vojska pronašla ruskog pilota, drugog ubili džihadisti

Jednog od dva ruska pilota koji su se katapultirali iz aviona koji je oborila Turska – pronašla je sirijska vojska i odvela u rusku bazu u Siriji. Drugi pilot je povređen prilikom spuštanja nakon čega su ga ubili džihadisti u toj oblasti, izjavio je ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov. Ubijenom pilotu će posthumno biti dodeljen orden Heroja Ruske Federacije.

Ruski ministar Sergej Šojgu rekao je da je ruski vojnik stigao u bazu i da se nalazi na bezbednom.

"Operacija je uspešno okončana. Pilot je doveden u našu bazu. Živ je i zdrav", rekao je Šojgu, a prenela agencija Tas.

Istakao je da je operacija spasavanja trajala 12 sati.

"Zahvaljujem se svim našim ljudima koji su čitavu noć radili na ovome, uz velike rizike", dodao je Šojgu.

Drugi pilot, čiji je avion Su-24 juče oborila Turska, povređen je prilikom spuštanja nakon čega su ga ubili džihadisti u toj oblasti, izjavio je ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov.

"Kada je avion oboren, oba pilota su se katapultirala iz letelice, od kojih je jedan najpre povređen kada se spustio padobranom, a potom su ga na zemlji divljački ubili džihadisti koji su se nalazili u toj oblasti", rekao je Orlov.

Drugi pilot je, kako je objasnio, uspeo da pobegne i, prema najnovijim informacijama, spasla ga je sirijska vojska i sada ga vodi ka ruskoj bazi.

Generalštab ruske vojske objavio je sinoć da je jedan od pilota ubijen iz automatskog oružja na zemlji nakon što je avion oboren, dok o drugom pilotu nije izneo nikakve podatke.

Turska je juče ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Nakon ovog incidenta, Rusija je poslala krstaricu "Moskva" u Siriju kako bi štitila ruske avione.

Osim pojačane bezbednosti, posle obaranja Su-24 usledile su oštre reakcije. 

Ruski premijer Dmitrij Medvedev istakao je da je Turska počinila zločinačku akciju obaranjem ruskog aviona Su-24 u Siriji.

Inače, od incidenta sa ruskim bombarderom, nije bilo kontakata između predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.

Ubijenom pilotu posthumno dodeljen orden

Putin je danas saopštio da će pilotu koji je poginuo nakon obaranja ruskog bombardera posthumno biti dodeljen orden Heroja Ruske Federacije.

"Komandantu aviona će posthumno biti dodeljena Zvezda Heroja Ruske Federacije", rekao je Putin, a preneo Tas.

Drugi pilot, navigator letelice, koji je spasen i nalazi se u ruskoj vazduhoplovnoj bazi u Siriji, takođe će biti odlikovan, naveo je Putin.

"On, kao i drugi učesnici spasilačke operacije, primiće državna odlikovanja. Ministarstvo odbrane je već izašlo sa predlozima", rekao je ruski predsednik.

Heroj Ruske Federacije je najviše počasno zvanje u Rusiji, ustanovljeno 1992. godine, a dodeljuje se za izuzetne zasluge, lične ili kolektivne podvige u službi države i društva.

Zlatna zvezda je simbol Heroja Ruske Federacije.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво