SAD: Incident između Rusije i Turske

Obaranje ruskog aviona je incident između Rusije i Turske, rekao je portparol koalicije protiv Islamske države, koju predvode SAD. Amerikanci su potvrdili tvrdnje Ankare da su turski piloti 10 puta upozorili pilote ruskog vojnog aviona da je zašao u turski vazdušni prostor, ali nisu dobili nikakav odgovor, nakon čega su ga oborili.

"Ovo je incident između vlada Rusije i Turske. To nije stvar u koju je uključena koalicija (koju predvode SAD). Naše operacije protiv Islamske države se nastavljaju po planu i napadamo i u Siriji i u Iraku", rekao je Rojtersu Stiv Voren, portparol koalicionih snaga.

"Mogli smo da čujemo sve što se događalo, ta komunikacija se odvijala preko otvorenih kanala", izjavio je Stiv Voren, a prenela agencija AFP.

Na pitanje novinara da li može da potvrdi da su turski piloti uputili 10 upozorenja ruskim kolegama, ali da odgovora nije bilo, Voren je rekao: "Da, mogu to da potvrdim."

Portparol američke vojske je naveo da za sada nije poznato sa koje strane tursko-sirijske granice je leteo ruski avion.

Turska je ranije danas oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Vojni avion koji je Turska oborila na granici sa Sirijom jeste letelica Su-24 ruske proizvodnje, saopštili su izvori iz predsedništva Turske, navodeći da je avion oboren u skladu sa turskim propisima nakon što je povredio vazdušni prostor Turske.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je u Amanu da je Turska imala pravo da odgovori na povredu svog vazdušnog prostora i da bi svet trebalo da zna da će Turska uraditi "šta god je neophodno" kako bi garantovala bezbednost svoje zemlje.

Nešto ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je napad na ruski avion Su-24 "udarac u leđa koji su Rusiji naneli saučesnici terorista" i upozorio da će obaranje ruskog aviona imati ozbiljne posledice po rusko-turske odnose.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво