Turska oborila ruski Su-24 na granici sa Sirijom, Moskva tvrdi da su ubijena dva ruska pilota

Turska je oborila ruski vojni avion jer je, kako je saopšteno, letelica povredila njen vazdušni prostor na granici sa Sirijom. Ankara tvrdi da je avion 10 puta upozoren da je ušao u vazdušni prostor Turske. Rusko ministarstvo to negira. Kontradiktorne informacije o sudbini dvojice pilota. Ruski avioni u turskom vazdušnom prostoru proveli 17 sekundi. Moskva potvrdila da je oboren ruski helikopter i da je tom prilikom pilot poginuo.

23.05 - Rusko ministarstvo odbrane objavilo snimak koji dokazuje da avion nije uššao u turski vazduššni prostor, prenosi Sputnjik.

20.00 - Ruska raketna krstarica "Moskva" kreće ka obalama Sirije. Taj brod ima odbrambeni potencijal koji predstavlja ekvivalent sistemu S-300, saopštilo rusko ministarstvo odbrane. Od sada, sve bombardere tokom operacija u Siriji pratiće lovci.
 
19.45 - Ruska vojska je saopštila da su pobunjenici oborili helikopter koji je tragao za pilotima oborenog aviona i da je pilot helikoptera ubijen.
 
19.30 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, posle sastanka ministara Alijanse, pozvao Rusiju i Tursku da smire tenzije usred ozbiljne situacije. "Solidarni smo sa Turskom i poštujemo njen teritorijalni integritet", rekao je prvi čovek NATO-a.
 
19.15 - Rusko ministarstvo odbrane prekinulo kontakte sa Turskom, javlja Interfaks.

18.58 - Generalštab ruske vojske navodi da je, prema do sada dostupnim podacima, jedan pilot aviona Su-24 poginuo u Siriji od vatre otvorene sa zemlje, piše Sputnjik.

18.10 - Dva ruska aviona Su-24 provela su 17 sekundi u turskom vazdušnom prostoru, navodi se u pismu koje je Ankara uputila Savetu bezbednosti UN. Prvi avion je odmah napustio turski vazdušni prostor, dok je na drugi otvorena vatra dok je bio u turskom vazdušnom prostoru, navodi se u tom pismu.

17.45 - Ankara tvrdi da su ruski piloti živi i da se "nalaze u rukama" pobunjenika, piše Hurijet. Turske vlasti su, kako navodi ovaj list, uspostavile kontakt sa pobunjenicima kako bi piloti bili prebačeni u Tursku. 

16.25 - SAD nemaju nikakve veze sa obaranjem ruskog aviona, rekao je agenciji Frans pres zvaničnik Pentagona koji je želeo da ostane anoniman. Drugi američki zvaničnik je potvrdio da su turski piloti uputili 10 upozorenja ruskim kolegama.

15.55 - Više desetina ljudi protestovalo protiv ruskih akcija u Siriji, ispred konzulata Rusije u Istanbulu. Protesti i ispred turske ambasade u Moskvi.

15.35 - Turkmenski pobunjenici objavili snimak na kojem se vidi kako ispaljuju projektil "TOW" na ruski helikopter. Letelica je već bila na zemlji kada ju je projektil pogodio.

14.39 - Sirijski pobunjenici tvrde da su protivtenkovskim projektilom "TOW" pogodili ruski helikopter koji je bio u spasilačkoj misiji nedaleko od mesta na koje se srušio "suhoj", javlja Rojters

14.00 - Lokalni komandanti sirijskih pobunjenika tvrde da je i drugi pilot ruskog "suhoja" mrtav, prenose britanski mediji. Nema nezavisne potvrde ove informacije. 

13.55 - Današnji događaji ostaviće ozbiljne posledice na odnose Rusije i Turske, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. "To je zabijanje noža u leđa od strane onih koji sarađuju sa teroristima... Nema drugog objašnjenja", rekao je Putin.

13.05 - Agencija AP citira jednog od komandanata 10. brigade pobunjenika, koji je rekao da su pripadnici njegove jedinici pucali na ruske pilote dok su se spuštali padobranom, kao i da su jednog pogodili.

12.46 - Hitan sastanak NATO-a povodom događaja u Siriji i obaranja ruskog aviona zakazan za 17 časova, javlja londonski Tajms

12.15 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkazao posetu Turskoj, javljaju ruski mediji. 

11.40 - Sudbina ruskih pilota još uvek neizvesna. Turski Si-En-En javlja da je jedan od pilota poginuo. Istovremeno, pojavili su se i snimci na kojima se vide pripadnici grupe Alvija el Ašar kako stoje oko tela čoveka koji nosi rusku uniformu i opremu. Nema potvrde da su piloti mrtvi. Alvija el Ašar tvrdi da je pilot bio mrtav kada su ga pronašli.

11.35 - Turska je objavila sliku sa radarskog ekrana, na kojoj se, kako se čini, vidi da je ruski avion proleteo kroz turski vazdušni prostor, javlja turski Si-En-En.

11.25 - Ovo je ozbiljan incident, Kremlj pouzdano zna da je ruski Su-24 bio u sirijskom vazdušnom prostoru, rekao je Dmitrij Peskov, jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

11.00Četiri ruska reportera ranjena na granici Sirije i Turske, kada je na njih ispaljena protivtenkovska raketa. Prebačeni su u bolnicu gde im se pruža pomoć, javlja RT. 

10.45 - Ruski helikopteri traže pilote, javlja Sputnjik.

Odnosi Rusije i Turske dostigli su u utorak tačku ključanja, pošto su turski lovci F-16 oborili ruski borbeni avion na granici sa Sirijom. Piloti ruskog "suhoja Su-24" su se katapultirali, ali je jedan od njih, kako tvrde lokalni pobunjenici, ubijen vatrom sa zemlje. Potraga za drugim pilotom se nastavlja.

U međuvremenu, ruska vojska saopštila je da da su pobunjenici oborili helikopter koji je tragao za pilotima oborenog aviona i da je pilot helikoptera ubijen.

Portparol ruskog Generalštaba rekao je da je oboren helikopter Mi-8 koji je učestvovao u potrazi za pilotima.

Ostali članovi posade helikoptera su evakuisani i prebačeni u vazdušnu bazu u Siriji koju koristi Rusija, prenele su ruske novinske agencije.

Ankara tvrdi da je "suhoj" ušao u turski vazdušni prostor, te da je oboren posle desetak upozorenja. Moskva negira navode Ankare, tvrdeći da je avion pogođen u sirijskom vazdušnom prostoru.

Uručen protest turskom vojnom atašeu 

Rusko ministarstvo odbrane uručilo je zvanični protest turskom vojnom atašeu u Moskvi zbog obaranja ruskog vojnog aviona.

Ministarstvo je navelo da je atašeu uručena izjava u kojoj se za obaranje ruskog vojnog aviona navodi da "nije prijateljski čin" i ponavlja stav Moskve da oboreni avion nije narušio turski vazušni prostor.

Takođe je navedeno da nisu uspeli pokušaji da se organizuje hitna saradnja s Turskom u vezi s incidentom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da će današnji događaji ostaviti ozbiljne posledice na odnose dve zemlje. "To je zabijanje noža u leđa od strane onih koji sarađuju sa teroristima... Nema drugog objašnjenja", rekao je Putin.

U isto vreme kada i Putin, i turski premijer Ahmet Davutoglu obratio se javnosti ponavljajući da je Turska imala pravo da obori ruski avion. Kaže da bi svet trebalo da zna da će Turska uraditi "šta god je neophodno" kako bi garantovala bezbednost svoje zemlje.

Avion, koji se nalazio na visini od 6.000 metara, eksplodirao je u vazduhu i u plamenu pao na planinu Turkmen na sirijskoj strani granice. Iz snimaka koje su objavili sirijski pobunjenici koji dejstvuju u toj oblasti vidi se kako zapaljena letelica pada na zemlju, a zatim i dvojica pilota, koji se spuštaju padobranima.

Isti izvori navode da je predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o obaranju aviona obavestio načelnik Generalštaba turske vojske. Erdogan je za večeras sazvao hitni sastanak bezbednosnih službi.

Davutoglu je razgovarao sa načelnikom i ministrom spoljnih poslova o razvoju događaja na granici sa Sirijom, saopšteno je iz kabineta turskog premijera, a prenosi Rojters.

Takođe je naložio Ministarstvu spoljnih poslova da se konsultuje sa NATO-om, UN i relevantnim zemljama u vezi sa razvojem situacije na sirijskoj granici.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da neće ići u posetu Turskoj, kako je bilo planirano. Savetovao je Ruse da ne putuju u Tursku i rekao da opasnost od terorizma u toj zemlji nije ništa manja nego u Egiptu.

Број коментара 98

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво