Danska uskoro sa 100 odsto zelenom energijom

Zahvaljujući većem korišćenju obnovljive energije, Danska od 1999. ne uvozi struju. Ta zemlja je dala sebi zadatak – da bude prva u Evropi koja će imati 100 odsto zelenu energiju. Najviše se ulaže u vetroparkove.

U vodama moreuza između Severnog i Baltičkog mora – 27 vetrenjača. Prvi vetropark u svetu, postavljen na moru. Deo je nacionalne elektromreže i strujom snabdeva Kopenhagen, višak se izvozi u Švedsku. Da koriste snagu vetra odlučili su pre četiri decenije, u vreme velike energetske krize.

"Krenulo je od običnih ljudi, zanatlija, na primer kovača, koji su počeli da prave male vetroturbine. Danas su razvijene moderne tehnologije, a neke od najvećih svetskih kompanija u tom domenu upravo su u Danskoj", kaže Iver Hoj Nilsen iz kompanije "Zeleni".

Vetroturbine koje ovde sklapaju pokreću vetrogeneratori proizvedeni u Srbiji, iz "Simensove" fabrike u Subotici, jer nemački gigant u Danskoj ima dve fabrike i posao održavanja.

"Izazovno je i postavljanje i servisiranje vetroturbina na moru, a i skuplje je nego na kopnu. Prilikom popravke treba zaustaviti turbine, doploviti do njih i popeti se na vrh da inženjeri obave posao. Zato turbine moraju biti stabilne a održavanje minimalno", ističe Rasmus Vindfeld iz "Simensa" u Danskoj.

Danas, više od 40 odsto potrošnje energije Danska pokriva iz obnovljivih izvora, a plan je da do sredine veka izbace fosilna goriva – ugalj i naftu.

Pored vetroparkova česta slika koja se može videti u danskim gradovima jeste spalionica otpada. Sagorevanjem smeća greju stanove, a često proizvode i električnu energiju.

Energija se u Danskoj ne rasipa, sve je napravljeno da se troši po potrebi. I privreda i građani imaju svest o štednji – ako nikog nema u poslovnim zgradama ili domaćinstvima, nema ni potrošnje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво