Moskva: Uništeno naftno postrojenje u Raki, džihadisti beže

Ruske vazdušne snage izvele su za poslednja dva dana 141 udar na 472 mete terorista u Siriji u okviru kojih su uništile najveće skladište nafte i naftnu rafineriju u Raki.

Portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov naglasio je da su džihadisti pretrpeli velike gubitke i da mnogi dezertiraju.

Konašenkov je objasnio da su uništeni i rezervoari nafte u pustinji El Mahimira, kao i postrojenja u provincijama Alep, Damask, Idlib, Latakija, Hama, Homs, Raka i Deir ez Zor, te da su "teroristi pretrpeli najteže gubitke u Raki i Alepu.

Uništenje tih postrojenja je od velikog značaja jer su oba bila glavni izvor finansiranja terorista, prenosi Tas.

Konašenkov je dodao da je za pet dana uništeno je hiljadu tankera ID koji su prevozili sirovu naftu.

"Većina grupa je napustila svoje pozicije u tim oblastima, uprkos pretnjama svojih komandanata. Oni odbacuju odeću Islamske države, simbole i ambleme nastojeći da se pomešaju sa lokalnim stanovništvom", rekao je Konašenkov.

Sirijske trupe povratile teritorije u provinciji Homs

U međuvremenu, snage Bašara el Asada pod zaštitom ruskih vazdušnih udara zauzele su teritorije u centralnoj provinciji Homs koje su bile pod kontrolom Islamske države, saopštili su opozicioni sirijski aktivisti.

Opservatorija za ljudska prava, sirijska organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je da su provladine snage juče zauzele mesto Mhin i okolinu grada Havarin.

Aktivista iz Homsa rekao je da vladine snage sada kontrolišu Mhin i okolinu Havarina. On je dodao da sirijska vojska nije ušla u Havarin, ali da kontroliše planinu iznad tog grada.

Ruski vazdušni udari u Siriji počeli su 30. septembra i intenzivirani su poslednjih dana. Sirijske trupe su zauzele desetine mesta u severnim, zapadnim i centralnim delovima Sirije, otkada su počeli ruski vazdušni napadi.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво