Antiterorističke akcije u Briselu, 16 uhapšenih, Abdeslam i dalje u bekstvu

Šesnaest osoba uhapšeno je u antiterorističkim akcijama belgijske policije na 19 lokacija u Briselu, saopštio je portparol saveznog tužioca. Nastavlja se potraga za glavnim osumnjičenim za napade u Parizu Salehom Abdeslamom.

Serija racija u Briselu završena je u nedelju kasno uveče, nekoliko sati pošto je vlada odlučila da zadrži najviši nivo pripravnosti zbog terorističke pretnje.

Portparol saveznog tužioca Erik Van der Sipt saopštio je da je u 19 racija uhapšeno 16 osoba, ali da među njima nije bio glavni osumnjičeni za napade u Parizu Saleh Abdeslam.

Naveo je da je jedna od privedenih osoba povređena kada je vozilom pokušao da pregazi policiju. Policija je, prema njegovim rečima, tokom akcije pucala na jedno vozilo, ali zasad nije jasno da li je ono imalo veze sa ljudima za kojima se traga, preneo je Rojters.

Tokom akcije nije pronađeno oružje, niti eksploziv.

Akcija se odvijala u četvrtima Molenbek, Anderleht, Žet, Šerbik, Volive Sen Lamber i Forest. Pretražene su i tri kuće u mestu Šarloa, južno od Brisela.

Pozivajući se na izjave svedoka, RTL je naveo da je policija naredila ljudima u restoranima da završe obroke i "sačekaju signal za evakuaciju".

Stanovnicima je naloženo i da zatvore prozore, a okolne ulice su blokirane, objavila je belgijska televizija RTBF. Reporter te televizije rekao je da se čula pucnjava iz dela grada u kojem se sprovodi operacija.

Neimenovani zvaničnik zatražio je od medija da ne objavljuju tok akcije, kao ni mesto gde se sprovode operacije.

Ranije danas, belgijski premijer Šarl Mišel rekao je da u Briselu ostaju na snazi najviše mere bezbednosti, uvedene posle terorističkih napada u Parizu, zbog "ozbiljne i neposredne pretnje".

"Pretnja se smatra ozbiljnom i neposrednom", rekao je Mišel, dan nakon što su vlasti podigle nivo uzbune sa trećeg na četvrti nivo.

Sve škole, univerziteti i gradski metro sutra neće raditi, rekao je belgijski premijer posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, prenele su agencije.

"Strahujemo od napada sličnih onima u Parizu, sa nekoliko individua na nekoliko lokacija", rekao je Mišel.

Evropska komisija, sa sedištem u Briselu, odlučila je, međutim, da sutra radi, ali je potpredsednica Kristalina Georgijeva upozorila zaposlene da budu oprezni i da očekuju dodatne mere provere. NATO je, takođe, saopštio da će sedište biti otvoreno sutra, ali uz povišene mere bezbednosti, prenela je agencija AP.

U napadima u Parizu, 13. novembra, ubijeno je 130 ljudi.

Zbog najviših mera bezbednosti, ulice belgijske prestonice uglavnom su prazne, a policijska potraga za osumnjičenim napadačem iz Pariza Salahom Abdeslamom se nastavlja.

Belgijski nacionalni Krizni centar juče je povećao mere obezbeđenja na širem području Brisela na nivo četiri, koji označava "ozbiljnu i neposrednu opasnost" od terorističkih napada.

Belgijski zvaničnici navode da su te mere preporučene zato što bi normalno odvijanje aktivnosti u gradu zahtevalo jače obezbeđenje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се