Читај ми!

Svet šokiran napadima, podrška Parizu

Poruke podrške stižu nakon terorističkih napada u Parizu. UN, OEBS, NATO, SAD, Rusija, Nemačka poručuju da su uz Francusku i najoštrije osuđuju napade. Britanska kraljica Elizabeta Druga poručila je da su ona i princ Filip "potpuno šokirani".

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer bio je i sam na stadionu u Parizu kada je došlo do napada. Rekao je da je užasnut i potresen i Francuskoj je izrazio podršku Berlina, kao i kancelarka Angela Merkel.

"Duboko sam pogođena vestima i fotografijama iz Pariza. Moje misli su u ovim trenucima kod žrtava očito terorističkog napada, članova njihovih porodica, kao i svih ljudi u Parizu", rekla je Merkelova, preneli su mediji.

Predsednik SAD Barak Obama rekao je večeras da su teroristički napadi u Parizu napad na "celokupno čovečanstvo". Rekao je da američki narod saoseća sa Francuzima jer je "prošao kroz to".

I ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je duboko saučešće zbog napada i uputio reči solidarnosti Olandu i čitavom francuskom narodu, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Događaji u Parizu su monstruozni, Rusija deli patnju Francuske", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Britanska kraljica Elizabeta rekla je da su ona i njen suprug princ Filip "potpuno šokirani" terorističkim napadima u Parizu.

"Poslali smo najiskrenije izraze saučešća porodicama onih koji su poginuli i francuskom narodu", piše na zvaničnom postu Tviter naloga britanske monarhije.

Princ Čarls, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Australiji ranije je izrazio saosećanje i solidarnost sa svima u Francuskoj.

Britanski premijer Dejvid Kameron šokiran je višestrukim napadima u francuskoj prestonici. Opisuje napade u Parizu kao "zastrašujuće i mučne" i kaže da će London pomoći Parizu na bilo koji mogući način.

Ističe da je nivo pretnje u Velikoj Britaniji veoma visok i da neće biti povećan na viši, kritičan nivo.

"Naše misli i molitve su uz francuski narod. Učinićemo sve što možemo da pomognemo", naveo je Kameron na Tviteru.

Kina je spremna da se pridruži Francuskoj i međunarodnoj zajednici u jačanju bezbednosne saradnje i borbi protiv terorizma, rekao je kineski predsednik Si Đinping francuskom predsedniku Fransoa Olandi.

U telefonskom razgovoru sa Olandom, Si je osudio jučerašnje napade i izjavio saučešće porodicama žrtava, objavljeno je na sajtu kineskog ministarstva inostranih, prenela je agencija Rojters.

"Kina je duboko šokirana terorističkim napadima u Parizu i obećava solidarnost sa Francuskom u borbi protiv terorizma", naveo je i portparol tog ministarstva Hong Lei. Naveo je da je terorizam zajednički izazov za čovečanstvo.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručuje da je Alijansa uz Francusku i da "terorizam neće pobediti demokratiju".

Savet bezbednosti UN takođe je osudio napad koji naziva varvarskim i kukavičkim. I generalni sekretar UN Ban Kimun osudio je "terorističke napade dostojne prezira" u Parizu.

Predsedavajući OEBS-a i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer osudili su napade.

"Mi najoštrije osuđujemo seriju gnusnih i kukavičkih akata terorizma protiv civila i nasumično nasilje koje je pogodilo vašu zemlju. Budite sigurni da sve članice OEBS-a stoje uz vas u ovom času i dele uverenje da nijedan politički razlog nikada ne može opravdati ovako gnusna dela", naveo je Dačić.

Zastave u evropskim institucijama u Briselu spuštene su jutros na pola koplja zbog sinoćjeg napada u Parizu, a najviši zvaničnici Evropske unije i NATO uputili su izraze saučesća Francuskoj i porodicama žrtava.

Predsednik Evropskog saveta Donald Task je u pismu francuskom predsedniku Fransoa Olandu poručio da Francuska neće ostati sama u borbi protiv terorizma i da će ovu temu uvrstiti na dnevni red predstojeći sastanak grupe G20 u Antaliji.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozvala je međunarodnu zajednicu da se ujedini u borbi protiv terorizma, poručivši da je to jedini delotvoran odgovor teroristima.

I alžirski predsednik Abdelaziz Buteflika osudio je terorističke napade kao "istinski zločin protiv čovečanstva" i pozvao međunarodnu zajednicu na solidarnost protiv terorizma.

Turska, koja je ovoga vikenda domaćin samita G-20, složila se sa američkom administracijom da su teroristički napadi u Parizu zločin protiv čovečnosti i obećala punu saradnju sa Francuskom i njenim saveznicima u borbi protiv terorizma.

"Ovi napadi nisu samo protiv francuskog naroda, već protiv čitavog čovečanstva, demokratije, slobode i univerzalnih vrednosti", navodi se iz Kancelarije turskog premijera Ahmeta Davutoglua posle serije napada u Francuskoj, gde je ubijeno najmanje 120 ljudi.

U saopštenju se dodaje da Turska blisko sarađuje sa Francuskom i drugim savezničkim zemljama u borbi protiv terorizma. "Turska će se boriti (protiv terorizma) s punom odlučnošću", obećala je zvanična Ankara, prenela je agencija Rojters.

Predsednik Sirije Bašar el Asad izrazio je saučešće francuskim poslanicima zbog terorističkih napada u Parizu, ukazujući da se to isto dešava već pet godina na teritoriji Sirije.

"U Francuskoj se juče desilo ono što se dešava u Siriji već pet godina", naveo je Asad na susretu sa francuskim poslanicima koji su u poseti toj zemlji, prenosi Radio Evropa 1.

Iranski predsednik Hasan Rohani otkazao je posetu Francuskoj zbog napada, saopšteno je iz iranskog Ministarstva spoljnih poslova.

Papa Franjo uputio je telegram saučešća nadbiskupu Pariza Andeu Vingtu i naglasio da su njegove molitve sa žrtvama i njihovim porodicama.

Telegram saučešća potpisao je sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin i u njemu se osuđuju svi akti nasilja i traži od Boga da inspiriše misli mirom i solidarnošću, prenosi Vatikanski radio.

Vatikan je izrazio zaprepašćenje zbog događaja u Parizu i pozvao na "odlučan odgovor", javila je danas katolička novinska agencija (CNA). 

"Šokirani smo ovom novom manifestacijom ludila, terorističkog nasilja i mržnje koje osuđujemo na najviši mogući radikalan način zajedno s papom i svi oni koji vole mir", saopštio je direktor pres-kancelarije Svete stolice, otac Federiko Lombardi.

Lombardi je naveo da se oni mole za žrtve i ranjene i za ceo francuski narod.

I uleme Saudijske Arabije, najviše versko telo, osudilo je napade.

"Islam ne odobrava teroriste, a ovi akti su suprotni vrednosti milosti koju on donosi svetu", navelo je Visoko veće ulema Saudijske Arabije, prenosi saudijska novinska agencija SPA.

Uleme u saopštenju ističu da eliminacija terorizma u svetu zahteva ujedinjene napore sa "ujednačenim moralnim stanovištem", prenela je agencija Rojters.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво