Читај ми!

Buka iz ruskog aviona bila je eksplozija bombe?

Tim koji istražuje avionsku nesreću ruskog aviona u Egiptu tvrdi da je 90 odsto siguran da je buka koja se čula u završnoj sekundi snimanja kokpita bila eksplozija izazvana bombom, javlja Rojters.

"Dosadašnje indikacije i analize o zvuku sa trake crne kutije ukazuju da je bomba. Mi smo 90 odsto sigurni da je bomba", tvrdi pripadnik egipatskog tima istrage, koji je tražio da ostane neimenovan zbog osetljivosti izjave.

Upitan da objasni preostalih 10 odsto, član istražnog tima je rekao da "ne može sada da o tome govori".

Egipatski zvaničnici su naveli da ispituju sve moguće scenarije šta je moglo da izazove katastrofu i upozorili da su protiv ishitrenih zaključaka.

Istovremeno, u Sankt Peterburgu održana je crkvena služba u znak sećanja na žrtve, a zvona Isakijske saborne crkve zvonila su 224 puta za svakog od poginulih putnika i članova posade.

Emotivna memorijalna služba održana je u jednom od najpoznatijih simbola bivše carske prestonice, uz zvuke crkvenog hora i prisustvo više stotina ljudi.

Ceremonija je emitovana uživo na državnoj televiziji, a zvuk zvona pratilo je smenjivanje fotografija nastradalih.

Zaposleni u Isakijskoj sabornoj crkvi, koja je muzej, saopštili su da je u udesu aviona poginula jedna od njihovih radnica Irina Šarova i njena 13-godišnja ćerka.

Nastavlja se i evakuacija ruskih turista iz Egipta. Kući se vraćaju samo sa ručnim prtljagom, a rusko ministarstvo za vanredne situacije posebnim letovima prebacuje kofere i torbe putnika.

"Kada prtljag stigne u Rusiju, putnici će biti obavešteni gde mogu da ga podignu. Istovremeno, naši timovi rade bezbednosnu procenu svih aerodroma u Egiptu", rekao je Arkadij Dvorkovič, zamenik premijera Rusije.

Dok se čeka rezultat istrage pada ruskog aviona, britanska vlada traži da se poveća bezbednost na stranim aerodromima u rizičnim područima, čak i ako to znači dodatna kašnjenja za putnike.

U nesreći ruskog putničkog aviona "erbas A-321", koji je putovao na liniji od Šarm el Šeika do Sankt Peterburka, stradalo je 224 putnika i članova posade.

Vašington i London su saopštili da veruju da je ruski avion možda oboren bombom, a Moskva je u petak obustavila sve letove ka Egiptu, navela je francuska agencija.

Džihadisti Islamske države koji su u sukobu sa snagama bezbednosti u egipatskom delu Sinajskog poluostrva, tvrde da su oni srušili ruski avion samo 23 minuta posle iz egipatskog letovališta poletanja.

Gubici zbog otkazivanja rezervacija u egipatskim letovalištima procenjuju se na oko 500 miliona dolara. Egipatska Asocijacija za turizam strahuje da bi ta suma mogla da poraste i na dve milijarde, ako se situacija ne razreši u skorije vreme.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се