Читај ми!

Špijunske igre oko pada ruskog aviona

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri rekao je da Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i druge zemlje nisu odgovorile na poziv Kaira za većom koordinacijom obaveštajnih službi u borbi protiv terorizma pre pada ruskog aviona. Britanski avion u avgustu za svega 300 metara izbegao raketu, piše britanski "Telegraf".

Sameh Šukri ističe da je istraga o uzrocima pada "erbasa A-321" u toku, ali nije potvrdio navode Londona da je u avion bila podmetnuta bomba.

Grupa koja se dovodi u vezu sa Islamskom državom preuzela je odgovornost neposredno posle pada "erbasa".

Britanski premijer Dejvid Kameron istakao je da su obaveštajne službe sakupile informacije koje ukazuju da je "eksplozivni uređaj" bio podmetnut u avion. London je zato naredio da se svi avioni u tom regionu prizemlje.

"Informacija koju smo čuli nije bila podeljena sa egipatskim obaveštajnim službama. Očekivali smo da će nam pružiti takvu informaciju", rekao je Šukri.

I evropski istražitelji, koji su uključeni u analizu snimaka dve "crne kutije", saopštili su da je 24 minuta posle poletanja u letelici došlo do eksplozije. Sagovornik AFP-a navodi da su "crne kutije" iznenada prestale da funkcionišu, što ukazuje na "vrlo oštru eksplozivnu dekompresiju".

Telegraf piše i da je pre dva meseca britanski avion sa 189 putnika, koji je leteo iz Londona, za 300 metara izbegao raketu prilikom sletanja u Šarm el Šeik. Za incident je znalo samo pet članova posade, a kasnije su im saopštili da je raketu lansirala egipatska vojska tokom vojnih vežbi.

Egipat napuštaju i ruski turisti. Rusko udruženje turoperatora saopštilo je da se očekuje da će 46 aviona danas biti poslato u Egipat kako bi vratili turiste u Rusiju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се