Читај ми!

Afera "Folksvagen", problematični "porše" i "audi"

Američke vlasti su ponovo optužile nemački "Folksvagen" da je nameštao testiranje izduvnih gasova i to kod 10.000 automobila sa jačim dizel-motorima kako bi se na testovima prikazalo da emituju manje gasova nego što to stvarno čine, javile su agencije.

"Folksvagen" je postavio softver kod oko 10.000 vozila, modela za 2014, 2015. i 2016, naveli su američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) i Kalifornijski odbor za kvalitet vazduha.

Softver je instaliran na trolitarske motore koje koriste modeli "audi A6 kvatro", "A7 kvatro", A8, A8L, Q5 i "porše kajen", kao i "folksvagen tuareg", navodi se u saopštenju EPA, preneo je AFP.

Automobili su na putu emitovali devet puta više azotnih oksida nego što dozvoljavaju standardi EPA, saopštila je ta agencija, a prenosi AP.

Novi softver je otkriven testiranjem, rekla je predstavnica EPA Sinitija Džajls.

"Folksvagen" je danas demantovao da je postavio takav softver na jače dizel-motore.

"'Folksvagen' ističe da nikakav program nije ugrađen u trolitarske dizel-motore V6" kako bi se izmenilo testiranje zagađenja, navodi se u saopštenju te nemačke kompanije. Američke vlasti su prvobitno u septembru optužile "Folksvagen" da je u vozilima sa četvorocilindarskim dizel-motorom postavljao softver koji omogućava lažne rezultate na testovima izduvnih gasova.

"Folksvagen" je potom priznao da 11 miliona njegovih dizel-automobila širom sveta ima taj program.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво