Читај ми!

Erdogan: EU se kasno probudila

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da se Evropska unija kasno probudila kada je u pitanju značaj njegove zemlje u prijemu talasa sirijskih izbeglica i optužio je EU za neiskrenost u razgovorima oko ulaska njegove zemlje u EU uprkos nedavnim pomacima.

Lideri EU odobrili su juče akcioni plan kako bi se Turskoj pomoglo da suzbije priliv migranata, a zauzvrat će dobiti ustupke iz Brisela, uključujući lakše dobijanje viza, preneo je Tanjug.

Portparol turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK) Omer Čelik rekao je danas da još nije postignut zaključni dogovor o mogućih tri milijarde evra EU pomoći Turskoj i da se razgovori o akcionom planu nastavljaju.

Erdogan je rekao da je ključna uloga njegove zemlje u rešavanju izbegličke krize ojačala poziciju Turske kada je u pitanju njeno pristupanje EU.

"Zapad i Evropa se, kada je u pitanju bezbednost i stabilnost, oslanjanju na našu bezbednost i stabilnost. Oni su to sada prihvatili. U razgovorima koje sam prošle sedmice vodio u Briselu, oni su prihvatili sve to. Ništa od toga se ne može dešavati bez Turske. Ako je to tako, zašto nas ne prime u EU. Problem je jasan, ali oni nisu otvoreni", rekao je Erdogan.

On je rekao da je Turska na rešavanje izbegličke krize do sada potrošila osam milijardi dolara, a da su od svetske zajednice do sada primili pomoć u iznosu od 417 miliona dolara i podsetio da se u Turskoj nalazi 2,2 miliona Sirijaca i 300.000 Iračana.

Čelik je rekao da su migrantska kriza i pregovori o ulasku Turske u EU dve odvojene stvari i da članstvo u EU ne bi trebalo da bude "pitanje političkog podmićivanja".

EU je Turskoj ponudila moguće i tri milijarde evra pomoći i mogućnost liberalizacije viznog režima, kao i ubrzavanje pristupnih razgovora, a da zauzvrat pomogne u rešavanju velikog priliva migranata u Evropu, preneo je Rojters.

Za mnoge Turke pitanje putovanja u Evropu bez viza daleko je važnije od samog članstva u EU, navodi britanska agencija. 

Turski ministar spoljnih poslova Feridun Sinirlioglu rekao je da je akcioni plan na kojem njegova zemlja radi sa Evropskom unijom za rešavanje problema migranata tek u fazi nacrta, te da nije konačno uobličen, navodi Rojters.

Sinirlioglu je, u izjavi novinarima, dodao da je Ankara ukazala svojim partnerima da je fokus na bezbednosnim merama pogrešan.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво