Читај ми!

Ustupci Turskoj za veći prihvat izbeglica

Lideri EU odobrili su akcioni plan kako bi se Turskoj pomoglo da suzbije priliv migranata, a zauzvrat će dobiti ustupke iz Brisela, uključujući lakše dobijanje viza.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je nakon samita lidera 28 zemalja EU da Turska mora ispuniti svoje obaveze, pošto "akcioni plan ima smisla samo ako suzbije priliv izbeglica", prenosi Tanjug.

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da su lideri EU pristali da ubrzaju rad na lakšem dobijanju viza za državljane Turske, ali istovremeno naglasivši da EU neće praviti kompromise oko svojih standarda.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon sastanka lidera EU da Unija razmatra finansijsku pomoć Turskoj od oko tri milijarde evra kako bi joj pomogli da zadrži sirijske izbeglice na svom tlu i odvrati ih od odlaska u Evropu.

Merkelova je dodala da su se lideri dogovorili da revitalizuju proces prijema Turske u EU i otvore nova poglavlja u pregovorima, ali bez odluke o tome koja će poglavlja to biti, prenosi Rojters.

Merkelova je rekla da Evropa mora sarađivati s Turskom koja je odigrala ključnu ulogu, jer je primila gotovo dva miliona Sirijaca i najveći je putni pravac za migrante koji idu u Evropu.

"Nećemo moći da rešimo kretanje izbeglica bez saradnje s Turskom", rekla je ona i dodala da to znači veću pomoć EU toj zemlji za zbrinjavanje izbeglica i pružanje humanitarne pomoći, kao i pomoć da Turska obezbedi granicu i bori se sa krijumčarima ljudi.

Očekuje se da će samo Nemačka ove godine prihvatiti između 800.000 i milion tražilaca azila, što je izazvalo nezadovoljstva lokalnih vlasti koje se bore protiv talasa migranata i njihove kritike kancelarkine politike otvorenih vrata prema izbeglicama.

Merkelova, podseća AFP, u nedelju putuje u Ankaru, gde će razgovarati s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво