Читај ми!

Brisel traži rešenje za izbegličku krizu

Lideri Evropske unije u Briselu traže rešenje za izbegličku krizu i jačanje spoljnih granica Unije, insistirajući na većoj saradnji sa susedima Sirije iz koje je, zbog rata, izbeglo oko četiri miliona ljudi.

Pohvalivši napore Brisela u borbi s najvećom migrantskom krizom od Drugog svetskog rata, Ujedinjene nacije pozivaju Uniju da uradi više na rešavanju krize. Istovremeno, Nemačka je pooštrila uslove za davanje azila, posebno za migrante s jugoistoka Evrope.

Podeljeni kada je reč o migrantskoj krizi, evropski lideri traže rešenje za više od 700.000 izbeglih ove godine u Evropu s Bliskog istoka, iz Afrike i Azije.

Berlin ističe da ključnu ulogu u rešavanju krize ima Turska u koju je, zbog rata, samo iz Sirije izbeglo oko dva miliona ljudi. Nemačka kancelarka Angela Merkel ističe da je zatvaranje granica u 21. veku – iluzija.

"Tražimo rešenje sirijske krize, ali i način da više finansijski pomognemo izbegličkim kampovima u Turskoj. Moramo bolje da zaštitimo granice Unije, posebno od krijumčara na Mediteranu", rekla je Merkelova.

Ankara od Brisela traži pomoć u uspostavljanju sigurnosnih zona na severu Sirije i liberalizaciju viznog režima.

"Treba da pomognemo Jordanu, Libanu, Turskoj, kako bi se smanjio odlazak izbeglica iz kampova u tim zemljama. Bez te pomoći, situacija na evropskim obalama biće dramatičnija", smatra francuski predsednik Fransoa Oland.

Ne slažući se s nemačkom kancelarkom, mađarski premijer Viktor Orban kaže da će posle samita u Briselu odlučiti da li će zatvoriti granicu sa Hrvatskom.

"Budimpešta bi više volela da je Evropska unija branila granice u Grčkoj, preko koje su u Evropu ušle stotine hiljada izbeglica. Pošto se to nije dogodilo, Mađarska ima spremnu ogradu na granici sa Hrvatskom", rekao je Orban.

U rešavanju migrantske krize u Evropi, novac je jedan od najvećih problema.

"Evropska unija je obećala milijardu i 800.000 miliona evra za rešavanje krize, ali je do sada uplaćeno samo devet miliona evra. Ne može se tako rešavati problem migranata", rekao je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Nemačka, koja ove godine očekuje gotovo milion izbeglica, pooštrila je uslove za davanje azila, ubrzavši vraćanje izbeglica i ograničavajući priliv migranata iz Jugoistočne Evrope.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи