Читај ми!

Na pomolu skandal u Katoličkoj crkvi?

U poverljivom pismu od 5. oktobra, kardinali, ugledni ljudi s različitih kontinenata bune se protiv načina rada Sinoda o porodici, koji je sazvao sam papa, istakavši da strahuju kako je sve unapred odlučeno u korist liberalnije struje među biskupima, piše "Jutarnji list".

Sinod "neće dopustiti da na njega utiču", navodi se u privatnom pismu koje su papi uputila trinaestorica konzervativnih kardinala kritikujući njegov način rada, ističe upravnik štamparije Svete stolice, dok je jedan od potpisnika izrazio bojazan od novog "Vatiliksa".

Tekst je u ponedeljak objavio Sandro Magister iz Vatikana, jedan od kritičara pontifikata papa Franje, koji je u junu udaljen iz dvorane za novinare jer je tekst enciklike Laudato si' objavio pre njenog službenog objavljivanja.

"Objava pisma je čin uznemiravanja, što potpisnici nisu hteli", rekao je na konferenciji za novinare portparol Svete stolice otac Federiko Lombardi.

"Ne smemo dopustiti da na nas utiču. Moguće je izneti primedbe na metodologiju Sinoda, koja je nova, i to ne iznenađuje. Ali kada je ta metodologija jednom utvrđena, svi moramo da se zauzmemo da je najbolji mogući način da je primenimo", dodao je Lombardi.

"Ovo je novi 'Vatiliks'. Privatno pismo pripada papi. Kako je moguće da je objavljeno?", upitao je potpisnik nemački kardinal Gerhard Ludvig Miler, prvi čovek Kongregacije za nauk vere, zatraživši da se utvrdi odgovornost za iznošenje pisma u javnost.

U 2012. godini izbila je afera poznata kao "Vatiliks", kada su u italijanskim medijima objavljeni poverljivi dokumenti naslovljeni na tadašnjeg papu Benedikta Šesnaestog.

Njegov sobar Paolo Gabrijele osuđen je, a zatim i pomilovan, zbog iznošenja dokumenata.

Drugi potpisnik, kardinal Džordž Pelje, sekretar za privredu, dodao je pak da objavljeni tekst sadrži netačnosti i da popis potpisnika nije tačan.

Zanimljivo je da su četvorica kardinala koja su pogrešno navedena kao potpisnici, službeno demantovala da su potpisali tekst, napose pariski kardinal Andre Vin-Troa, jedan od potpredsednika Sinoda, i kardinal Budimpešte Peter Erdo, glavni izvestilac Sinoda.

Pismo se uglavnom odnosi na zabranu pričešćivanja osoba u drugom braku za koje smatraju da ne može biti tema pregovora. Pismo indirektno cilja i na papu, dovodeći u sumnju nepristrasnost komisije koju je imenovao za pripremu završnog dokumenta Sinoda.

Kardinal Donald Vuerl, nadbiskup Vašingtona i član te komisije, izjavio je za britanski dnevnik Tablet da nije primetio manipulaciju o kojoj govore.

"Učestvujem na Sinodima od 1990. i ovo je najotvorenija", kaže Vuerl.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи