Читај ми!

Pobunjenici pogodili rusku ambasadu u Siriji

Sirijski pobunjenici su sa dve rakete pogodili Ambasadu Rusije u Damasku, u vreme kad se ispred te zgrade okupilo oko 300 pristalica vlade predsednika Bašara el Asada kako bi izrazili zahvalnost Moskvi zbog intervencije u Siriji. Lider El Nusra fronta pozvao muslimane da napadnu rusku vojsku. Rusija smatra napad na svoju ambasadu za teroristički čin.

Za sada nije poznato da li u ovom napadu ima poginulih, a izveštač agencije AP sa lica mesta javlja da je prva raketa udarila u zgradu ruske ambasade u centru sirijske prestonice, posle čega je pokuljao dim, prenosi Tanjug.

Kad su okupljeni počeli da beže, na ambasadu je pala i druga raketa.

Prvi sekretar ambasade Eldar Kubanov rekao je da nema informacija o tome da li je otvarana vatra na demonstrante, ali da za sada nema informacija da ima stradalih.

Svedoci su rekli za agenciju Rojters da su granate izgleda pale u zatvoreni park oko ambasade, ali da nisu pogodile zgrade.

Posmatrači Organizacije za ljudska prava rekli su da su projektili ispaljeni iz istočnog predgrađa, u kojem su utvrđenja islamističkih pobunjenika.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva granatiranje svoje ambasade u Damasku smatra za teroristički čin.

"Ovo je očigledan vid terorizma, verovatno sa ciljem da zastraši pristalice borbe protiv terorizma", rekao je Lavrov uoči razgovora sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stefanom de Misturom, prenosi Rojters, pozivajući se na agenciju RIA Novosti.

Lavrov je dodao i da Rusija nema nikakve sumnje da oružje i municija kojima SAD snabdevaju sirijsku umerenu opoziciju, stižu na kraju do terorista.

"Nema nikakve sumnje da bar većina tog oružja dospe u ruke terorista", rekao je Lavrov u intervjuu za TV kanal NTV.

"Ova činjenica izaziva zabrinutost u SAD, gde ljudi u Kongresu počinju da postavljaju pitanja o prethodnim pokušajima podrške umerenoj opoziciji", naveo je Lavrov.

U međuvremenu, sirijski ogranak terorističke grupe Al Kaida, El Nusra front, objavio je audio-poruku svog lidera, u kojoj se ruska vojna intervencija u Siriji naziva "novim krstaškim pohodom", koji ima za cilj ostanak na vlasti predsednika te zemlje Bašara el Asada.

Sirija teren za nadmetanje SAD i Rusije

Zvanični list Komunističke partije Kine Ženmin žibao optužio je SAD i Rusiju da su obnovile hladnoratovsko rivalstvo angažovanjem u vojnoj akciji u Siriji, ističući da je era Hladnog rata završena i da te dve zemlje moraju da izbegnu vođenje "posredničkog rata".

Vodeći kineski list u uvodniku ističe da SAD i Rusija izgleda koriste Siriju kao teren za diplomatsko i vojno nadmetanje, kao tokom Hladnog rata.

"SAD i Sovjetski Savez koristili su sve vrste diplomatskih, ekonomskih i vojnih akcija na tlu trećih država, igrajući igre 'milo za drago' kako bi povećale svoj uticaj – to su scene viđene u Hladnom ratu", navodi Ženmin žibao, a prenosi Rojters.

Naglašavajući da je "sada 21. vek", uvodničar navodi da "međunarodna zajednica, a posebno velike zemlje sa mnogo uticaja, moraju da prepoznaju hitnu potrebu da se za sirijsko pitanje pronađe političko rešenje".

Ruska avijacija je na poziv sirijskog predsednika Bašara el Asada od 30. septembra počela sa vazdušnim napadima u Siriji, a Rojters navodi da je to "dramatična eskalacija strane umešanosti u taj građanski rat" i da zemlje Zapada to kritikuju kao pokušaj podrške Asadu umesto proklamovanog cilja napada na Islamsku državu.

Kina pak kada je u pitanju Sirija obično glasa kao Rusija u Savetu bezbednosti UN, i diplomatiju na Bliskom istoku vodi na sniženom nivou, uprkos zavisnosti od nafte iz tog regiona, a upozorava da vojna akcija ne može okončati sirijsku krizu i protivi se stranom mešanju, navodi Rojters.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи