Читај ми!

Oprečne informacije o padu aviona s leta MH-17

Ruski koncern za proizvodnju sistema BUK saopštava da je "boing 777" sa leta MH-17 oboren sa teritorije koju su tada kontrolisale ukrajinske snage bezbednosti. Oprečne informacije iz Holandije – list "Folkskrant" javlja da je raketa ispaljena s teritorije pod kontrolom proruskih snaga. Holandski odbor saopštio da je trebalo da ukrajinske vlasti zatvore vazdušni prostor na istoku zemlje.

Holandska Uprava za bezbednost objavila je konačni izveštaj o uzrocima nesreće aviona MH-17, oborenog u julu 2014. iznad istoka Ukrajine. Svoje rezultate istrage objavio je i ruski koncern za proizvodnju sistema BUK.

Prema danas objavljenim rezultatima istrage ruskog koncerna "Almaz–Antej" za proizvodnju protivvazdušnog raketnog sistema BUK, "boing 777" kompanije "Malezija erlajnz" oboren je 17. jula 2014. godine nad Ukrajinom sa teritorije koju su tada kontrolisale ukrajinske snage bezbednosti, prenosi Tanjug.

Na konferenciji za novinare u Moskvi predstavnici tog koncerna saopštili su rezultate sopstvene istrage, po kojima su, takođe, u potpunosti opovrgnuti zaključci holandske komisije o vrsti rakete kojom je avion mogao biti oboren. 

U sprovedenim eksperimentima potvrđena je verzija po kojoj je "boing" oboren iz oblasti naselja Zaroščenskoje, rekao je čelnik "Almaz–Anteja" Jan Novikov, preneo je Tas, dodajući da su ranije iz "Donjecke Narodne Republike" saopštili da je to mesto na dan nesreće bilo pod kontrolom ukrajinske vojske.

"Rezultati (drugog) eksperimenta u potpunosti opovrgavaju rezultate holandske komisije o vrsti i mestu lansiranja. Danas možemo nedvosmisleno da kažemo da, ako je 'boing' malezijske kompanije i oboren raketnim sistemom BUK, pogodila ga je raketa 9M38 sa strane Zaroščenskog", rekao je Novikov.

Nalazi holandskog odbora

Holandski Odbor za bezbednost, koji je vodio službenu istragu, saopštio je da je malezijski avion pogođen projektilom BUK, ruske proizvodnje.

"Avion MH-17 srušio se zbog eksplozije bojeve glave 9n314m van aviona, na levoj strani kokpita... Ova bojeva glava uklapa se u vrste projektila koji su instalirani u sistem BUK raketa zemlja–vazduh", rekao je predsednik holandskog Odbora za bezbednost Tjibe Justra, na konferenciji za novinare, prenose agencije.

Justra je dodao da je Rusija osporila tip korišćenog projektila.

Službena istraga o tragediji aviona, došla je do zaključka da je trebalo da ukrajinske vlasti zatvore vazdušni prostor nad istočnom Ukrajinom zbog sukoba sa proruskim aktivistima. Justra je dodao da je to bio dovoljan razlog da se kao mera opreza zatvori vazdušni prostor.

Dugoočekivani nalazi komisije nisu dali odgovor o odgovornosti, jer se ne zna ko je lansirao projektil.

Ranije danas, Justra je porodicama žrtava rekao da bi putnici koje nije ubio projektil, umrli zbog iznenadne dekompresije i nedostatka vazduha na visini od 33.000 metara.

Holandski list Folkskrant je ranije danas, pozivajući se na izvore koji su sarađivali na izradi konačnog izveštaja, javio da je malezijski avion oborila raketa zemlja–vazduh tipa BUK, ispaljena s teritorije pod kontrolom proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, prenosi Beta.

Dnevnik navodi da je tu informaciju dobio iz tri izvora. Danas objavljeni rezultati, međutim, nisu potvrdili te navode.

Bela kuća saopštila je da je izveštaj holandskog važan korak u naporima da se "odgovorni za katastrofu pozovu na odgovornost".

Ukrajina i Zapad sumnjiče proruske aktiviste i ruske vojnike na istoku Ukrajine da su raketom zemlja–vazduh oborili taj avion, u kojem je 200 od 298 putnika imalo holandsko državljanstvo. Rusija negira odgovornost za taj napad.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da je izveštaj holandske Uprava za bezbednost o padu malezijskog aviona u Ukrajini prošle godine manjkav.

Rjabkov je rekao da je "očigledan pokušaj da se naprave pristrasni zaključci i u suštini iznese politički nalog".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи