Читај ми!

"Amnesti internešnel" optužuje Kurde za ratne zločine

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel" optužila je kurdske snage u Siriji da su nasilnim raseljavanjem i uništavanjem kuća na severu i severoistoku zemlje počinili ratne zločine.

Jedna misija AI utvrdila je da je Autonomna administracija, koju predvode sirijski Kurdi, u 14 gradova i sela u tim delovima Sirije prisilno raseljavala ljude i uništavala im domove i da ti zločini dosežu dimenziju ratnih zločina, prenosi Tanjug.

"Namerno uništavajući kuće civila, u nekim slučajevima paleći čitava sela, raseljavajući njihove žitelje bez ikakvog opravdanog vojnog osnova, Autonomna administracija je zloupotrebila svoju vlast i prekršila međunarodni zakon", rekao je savetnik AI za krize Lama Fakih, a preneo AFP.

Nakon što su se sirijski vojnici 2012. godine povukli iz oblasti naseljene pretežno Kurdima, kurdska administracija je iskoristila taj momenat i preuzela vlast.

Njene bezbednosne snage su se u tim oblastima, navodi agencija, borile protiv džihadista Islamske države.

Međutim, žitelji provincije Raka na severu i Haseka na severoistoku zemlje, rekli su za Amnesti da su kurdske snage koristile borbu protiv Islamske države kao izgovor da sprovedu masovna uništavanja.

Ta uništavanja su se dogodila, otkrili su predstavnici AI, ne kao rezultat borbi, već su bila deo "namerne, koordinirane kampanje kolektivnog kažnjavanja civila u selima koja je prethodno zauzela ID, ili gde je mala manjina bila osumnjičena da podržava ID.

Amnesti je saopštio da su satelitski snimci pokazali tako da je selo Huseinija uništeno skoro 94 odsto u periodu između juna 2014. i juna 2015. godine.

Fakih je rekao da "Autonomna administracija mora odmah da prestane nezakonito uništavanje civilnih objekata, da nadoknadi štetu svim civilima čije su kuće nezakonito uništene, prekine sa nezakonitim prinudnim raseljavanjem i omogući civilima da se vrate i izgrade kuće".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво