Читај ми!

EU za intenzivniju saradnju sa Turskom i Zapadnim Balkanom

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije založili su se na sastanku u Luksemburgu za intenzivniju saradnju sa Turskom i državama Zapadnog Balkana u rešavanju migrantske krize.

Ministarski savet podržava jačanje podrške Jordanu, Libiji, Turskoj i državama Zapadnog Balkana, pozdravlja rezultate zajedničke konferencije o balkanskom putu od 8. oktobra i poziva na njihovu što bržu i temeljniju primenu, prenosi Tanjug.

Ministri unutrašnjih poslova iz EU su 8. oktobra na zajedničkoj konferenciji sa kolegama sa Zapadnog Balkana doneli deklaraciju kojom se predviđa niz mera za efikasniju registraciju i zbrinjavanje migranata na balkanskom putu, bolju kontrolu granica i brži postupak readmisije.

Šefovi diplomatija zemalja članica su danas pozdravili odluku visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini da u nekoliko zemalja koje se nalaze na izbegličkom putu, uključujući i Srbiju, pošalje oficire za vezu za evropske migracije, koji će raditi pri misijama EU u tim zemljama.

Osim toga, traži se mobilizacija svih instrumenata kako bi se intenzivirala saradnja da bi bio omogućen povratak lica kojima je odbijen azil prema ugovorima o readmisiji.

Ministri su zadužili Evropsku komisiju i Službu za spoljne poslove da u roku od šest meseci izradi detaljne pakete planova za jačanje saradnje sa zapadnobalkanskim zemaljama radi efikasnijeg procesa readmisije.

Ministarski savet EU je podržao akcioni plan EK za saradnju sa Turskom i predložio da se jedan deo 500 miliona evra vredne finansijske pomoći sa izbeglice iz Sirije usmeri ka zemljama Zapadnog Balkana.

Poziv političkim snagama u Siriji na dijalog

Ministri spoljnih poslova Evropske unije su, na sastanku u Luksemburgu, osudili rusku vazdušnu intervenciju u Siriji i pozvali političke snage u toj zemlji na dijalog. NATO je upozorio da ruska podrška sirijskom režimu, produžava krizu u Siriji.  

Evropski ministri upozoravaju da je ruska vojna intervencija u Siriji opasna, jer nije usklađena s koalicijom, koju predvode Sjedinjene Američke Države, u borbi protiv terorista takozvane Islamske države. Najvljuju i pomoć za izbeglice.

"Okončanje rata u Siriji zahteva da svi politički faktori u toj zemlji, uključujući i režim Bašara el Asada - sednu za isti sto. Borba protiv Islamske države ima i negativne aspekte, kao što je upad ruskih bombardera u turski vazdušni prostor. Ako SAD, EU i Rusija ne usklade akcije protiv terorista u Siriji, to je opasno, ne samo s vojne tačke gledanja", kaže Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da Rusija mora da igra konstruktivnu ulogu u borbi protiv terorista Islamske države, a da podrška Asadovom režimu nije konstruktivna. 

Dok sirijska vojska, pomognuta ruskom avijacijom, vodi kopnene operacije protiv terorista, u oblastima koje su bile pod kontrolom islamista, predsednik Rusije Vladimir Putin isključio je mogućnost da u Siriju uđu ruske kopnene trupe. Moskva vidi napredak u pregovorima sa Vašingtonom - o sigurnosti letova u sirijskom vazdušnom prostoru.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи