Читај ми!

Žestoka ofanziva Asadove vojske uz ruske vazdušne udare

Sirijska armija i savezničke snage, uz podršku ruskih aviona, snažno su napale pobunjenike u najžešćim sukobima za poslednjih nedelju dana, javlja Rojters. Ruski avioni pogodili 53 cilja Islamske države, javlja Tas. SAD saopštavaju da su bacile iz vazduha municiju za malokalibarsko oružje pobunjenicima koji se bore protiv džihadista.

Provladine snage, uključujući i libansku grupu Hezbolah, zauzele su južni deo Kafr Nabuda, rekao je šef posmatrača Rami Abdulrahman, a u borbama i bombardovanju bilo je na desetine poginulih i povređenih, javlja Tanjug.

Ruski avioni u Siriji izveli su u protekla 24 sata 55 letova iz vazduhoplovne baze Hmejmim i gađali 53 mete Islamske države, saopštio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Ruske izviđačke letelice neprekidno identifikuju mete ID na teritoriji Sirije. Ruska vazduhoplovna grupa zatim napada mete", rekao je Konašenko, preneo je Tas.

Avioni "suhoj-24M", "suhoj-25SM" i "suhoj-34" učestvovali su u borbenim misijama iznad provincija Homs, Hama, Latakija i Idlib, dodao je Konašenkov.

Od početka zajedničke operacije ruske avijacije i sirijskih kopnenih snaga, bitke u severnom delu Hame bile su najžešće u poslednjih nedelju dana, rekao je Rami Abdulrahman.

Dodao je da je grad od izuzetne strateške važnosti, a njegovo zauzimanje vladinim snagama omogućilo je da se približe položajima pobunjenika uz glavni auto-put, koji povezuje najveće gradove u Siriji.

Snage lojalne predsedniku Bašaru el Asadu, u proteklih nekoliko dana, ponovo su zauzele teritoriju u neposrednoj blizini vladinog obalskog centra, zahvaljujući ruskoj intervenciji.

Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da je ruska strategija u Siriji pogrešna, dodavši da je Sirija veliki međunarodni problem.

Savez kurdske milicije i arapskih pobunjenika

Vodeća kurdska milicija "Kurdski odredi samoodbrane" i nekoliko arapskih pobunjeničkih grupa koje se u Siriji bore zajedno, ozvaničile su novi savez u okviru grupe pod nazivom "Demokratske snage Sirije", prenosi Tanjug.

Formiranje novog saveza usledilo je pošto su SAD napustile plan obučavanja i opremanja pobunjenika za borbu protiv Islamske države, navodi Frans pres pozivajući se na saopštenje portparola "Kurdskih odreda samoodbrane".

Prema navedenom saopštenju, formiranje saveza moglo bi da osigura novog partnera SAD u borbi protiv ID. 

"Osetljiva faza koju prolazi naša zemlja Sirija i ubrzan razvoj na vojnom i političkom frontu (...) nameće potrebu postojanja jedne ujedinjene nacionalne vojne sile svih Sirijaca, udruženih Kurda, Arapa, Asiraca i drugih grupa", navedeno je u saopštenju.

Američki vojni zvaničnici su, inače, saopštili da su snage SAD bacile iz vazduha municiju za malokalibarsko oružje pobunjenicima koji se bore protiv džihadista. Neimenovani američki zvaničnik rekao je za AFP da je padobranom spušteno 50 tona municije. 

Portparol pobunjenika iz arapskih plemena u Siriji rekao je ranije da su dobili uveravanja Vašingtona da je na putu novo oružje koje će im pomoći da pokrenu zajedničku ofanzivu sa svojim kurdskim saveznicima u Raki.

AFP navodi da je u savezu nekoliko sirijskih pobunjeničkih grupa koje su podržavale "Kurdske odrede samoodbrane" u borbama protiv ID, uključujući pretežno arapsku grupu Burkan el Furat.

Članice novog saveza su i grupe koje predstavljaju arapska plemena i sirijske hrišćane, navodi francuska agencija.

Podsećajući da je kurdske odrede prilikom vazdušnih napada u Siriji podržavala koalicija predvođena SAD, Rojters navodi da "Demokratske snage Sirije", pored kurdske milicije, uključuju i različite arapske grupe u kojoj je i "Pobunjenička vojska" i jedna grupa hrišćana Asiraca.

AFP podseća da je Vašington u borbi protiv ID u delovima severne Sirije već bio partner sa "kurdskim odredima" i da je koalicija predvođena SAD obezbeđivala iz vazduha podršku kurdskim snagama na terenu.

Ta sirijska grupa je uz podršku u junuaru potisnula ID iz Kobanija posle četiri meseca borbi, a u junu su od džihadista preuzeli kontrolu nad gradom Tel Abjadom, njihovom ključnom tranzitnom tačkom na putu ka njihovom faktički glavnom gradu Raki.

Veći deo sirijske opozicije gleda na Kurde sumnjičavo zbog njihove uzdržanosti od pobune započete marta 2011. godine, a, navodi AFP, odbijali su oružani sukob protiv sirijskih vlasti, fokusirajući se na građenje autonomne uprave u regionima sa kurdskom većinom.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара