Читај ми!

SAD: Saradnja s Kurdima, umesto obuke pobunjenika

Američki zvaničnici navode da će SAD promeniti neuspeli program obuke sirijskih pobunjenika kako bi se usredsredile na saradnju s kurdskim snagama, kao i drugim snagama u Siriji, javlja Rojters.

Državni sekretar SAD Eš Karter je na konferenciji za novinare u Londonu rekao da je saradnja Sjedinjenih Država s Kurdima dobar primer efikasnog pristupa sa sposobnim i motivisanim kopnenim borbenim snagama, prenosi Tanjug.

"Ono što su SAD uradile sa Kurdima je dobar primer efikasnog pristupa sa sposobnim, motivisanim kopnenim snagama", rekao je Karter na konferenciji za štampu ne iznoseći bliže detalje.

U međuvremenu, podsekretarka za odbranu Kristin Vormut rekla je novinarima u Beloj kući da će Pentagon vođama ovih grupa obezbediti "osnovnu opremu", a ne skupo oružje kao što su protivtenkovske rakete. 

Program vredan 500 miliona dolara za obuku i opremanje umerenih sirijskih pobunjenika za borbu sa Islamskom državom smatra se neuspelim, pošto je dao manje od 100 vojnika, od kojih su mnogi pobegli, zarobljeni ili ubijeni.

"Ne mislim da je (plan) loše sproveden. Ovo je bila veoma, veoma, složena misija", ocenila je Vormutova.

Prema rečima funkcionera, novim planom je smanjen predviđeni broj vojnika koji će biti obučen, sa prvobitnih 5.400 na mnogo manji broj. Time će se olakšati i procedura provere kako se teroristi ne bi infiltrirali u redove pobunjenika. 

SAD će se odsada usredsrediti na uključivanje regruta u postojeće veće kurdske i arapske jedinice umesto da ih šalju direktno na prvu liniju fronta u manjim jedinicama. 

Prošle nedelje je komandant jedne od pobunjeničkih jedinica koje su obučavale SAD predao ekstremistima nekoliko borbenih vozila SAD. 

Umesto da se bore protiv Islamske države u malim jedinica, pobunjenici koje obuče SAD biće pripojeni postojećim kurdskim i arapskim snagama.

Pobunjenici će imati američku komunikacionu opremu i biće im davani obaveštajni podaci o metama vazdušnih napada na Islamsku državu, rekli su zvaničnici.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво