Karter: Rusija se "kladi na pogrešnog konja" u Siriji

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter izjavio je da će Rusija uskoro početi da trpi gubitke nakon što je dramatično proširila vojnu podršku svom dugogodišnjem savezniku, sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu.

Ešton Karter je na sastanku ministara odbrane NATO u Briselu, na kome je glavna tema bila kriza u Siriji, rekao da će u narednim danima Rusija početi da trpi gubitke, prenosi Tanjug.

Karter je rekao da se Rusija "kladi na pogrešnog konja" u Siriji i pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da se priključi američkom programu budućnosti te države bez Asada, preneo je AFP.

Moskva je pokazala neopreznost u svojoj vojnoj operaciji, rizikujući sudare sa američkim i drugim avionima koji gađaju položaje ekstremista Islamske države u Siriji, naveo je Karter.

"Oni su ispalili krstareću raketu sa broda u Kaspijskom moru, bez upozorenja; došli su na razdaljinu od svega nekoliko kilometara od naše bespilotne letelice. Počeli zajedničku kopnenu ofanzivu sa sirijskim režimom, rušeći fasadu da su tu da se bore protiv islamista", rekao je Karter.

Damask je u četvrtak saopštio da je pokrenuo "veliku ofanzivu" da povrati teritoriju od pobunjeničkih snaga, dan pošto je Rusija ispalila krstareće rakete sa brodova u Kaspijskom moru.

Moskva svoju intervenciju u Siriji objašnjava delom globalnih napora u borbi protiv terorista, kao i da su joj meta džihadisti koji predstavljaju potencijalnu opasnost po Rusiju.

Rusija takođe odbacuje mogućnost pokretanja kopnene akcije u Siriji.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи