Читај ми!

Junker: Izbeglička kriza u Evropi trajaće godinama

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocenio je da je izbeglička kriza u Evropi mogla bi da potraje još godinama, prenosi AFP.

"Ova izbeglička kriza će trajati nekoliko godina. Ne gajim iluzije da će ovo što sada doživljavamo uskoro biti stvar prošlosti", istakao je Junker na konferenciji za štampu u tokom posete centru za prihvat izbeglica u nemačkom pograničnom gradu Pasau, navodi Tanjug.

"Moramo da kažemo ljudima da ovo nije privremeno stanje, već nešto sa čime ćemo morati da živimo godinama", istakao je Junker.

Evropa se suočava sa najvećim prilivom izbeglica još od Drugog svetskog rata, ali Junker ističe da "stari kontinent" može da se nosti sa tim.

Članice EU su, međutim, podeljene oko toga kako se uhvatiti u koštac sa tim izazovom, navodi AFP, podsećajući da je Nemačka odlučila da otvori vrata izbeglicama koji beže od rata, pretežno Sirijcima, dok je Mađarska podigla ograde kako bi sprečila ulazak izbeglica.

Junker je, očito misleći na Mađarsku, rekao: "Ne trebaju nam novi zidovi u Evropi, a posebno ne zidovi između država članica EU".

Mogerini: Zajedno rešavati migrantsku krizu

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je  da se migrantska kriza može rešiti isključivo zajedničkim naporima svih aktera. 

Federika Mogerini je uoči zajedničkog sastanka ministara pravde i policije zemalja članica EU i država Zapadnog Balkana u Luksemburgu rekla da što nije samo evropska, nego regionalna i globalna kriza.

Visoka predstavnica je najavila da će na današnjem sastanku naglasak biti na takozvanom istočnom putu migranata, koji vodi preko balkanskih zemalja, ali se neće zapostaviti ni mediteranski pomorski put.

"Svi smo partneri, ne samo članice EU nego i zemlje Zapadnog Balkana, Turska, Jordan i Libija", rekla je Mogerinijeva i naglasila da se udruženim snagama mogu rešiti svi problemi.

Mogerini nije želela da odgovara na pitanje o konkretnim merama koje bi večeras mogle biti usvojene, uz obrazloženje da će o tome biti reči na završnoj konferenciji za medije po okončanju sastanka.

Srbiju na ovom skupu predstavljaju šef diplomatije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво