Читај ми!

Ruske krstareće rakete pogodile postrojenja džihadista

Ruske krstareće rakete ispaljene sa četiri vojna broda u Kaspijskom moru pogodile su infrastrukturu Islamske države u Siriji, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane, javlja "Rojters". Islamska država pogubila dva asirska hrišćana.

Rusko Ministarstvo objavilo je na svom sajtu da su sinoć pogođena postrojenja Islamske države za proizvodnju granata i eksplozivnih naprava, komandni centri, skladišta municije i kampovi za obuku, preneo je Tanjug.

Sirijska vojska započela je "veliki napad" sa ciljem oslobađanja gradova i sela koja trpe zbog terorizma, izjavio je komandant sirijske vojske, general-potpukovnik Ali Abdulah Ajub za državnu televiziju.

Rojters dodaje da su kopnene snage sirijske vojske i saveznička milicija uz podršku ruskih vazdušnih udara, pokrenule danas ofanzivu protiv pobunjenika u strateški važnoj ravnici Al Ghab, u severozapadnoj Siriji nedaleko od Homsa.

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdulrahman rekao je da je sirijska vojska na meti imali područja pod kontrolom pobunjenika i da su gađali raketama zemlja - zemlja, dok su oblast bombardovali ruski avioni.

Dok je Islamska država bila meta vazdušnih udara ruskih vojnih aviona, džihadisti nemaju uporište u oblasti zapadne Siriji koja je ciljana u napadima juče i danas.

Abu el Bara El Hamavi iz pobunjeničke grupe Adžnad el Šam tvrdi da su ruski avioni bombardovali od zore i da to nije prvi put da su Rusi bombardovali područje, ali da je ovo bio njihov najjači napad.

"Postoji pokušaj režima da napreduje, ali je situacija pod našom kontrolom", rekao je on.

Koalicija sirijskih pobunjeničkih grupa, uključujući El Nusra front drže području od krajem jula prošle godine, primorajući snage Damaska da se povuku.

U međuvremenu, ekstremisti Islamske države pogubili su tri asirska hrišćana koji su bili među 200 hrišćana otetih početkom godine na severoistoku Sirije, saopštile su dve grupe za ljudska prava.

Iako su trojica muškaraca ubijena krajem prošlog meseca, za tu vest se saznalo tek ove nedelje pošto je objavljen snimak njihovog pogubljenja, saopštila je opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu.

Tu vest je potvrdila i organizacija ''Asirska mreža za ljudska prava'', preneo je Rojters.

Obe organizacije navele su da su muškarci ubijeni pre dve nedelje na Kurban-bajram.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи