Читај ми!

Oland i Merkelova pozvali Evropu na jedinstvo

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su u zajedničkom obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu na jedinstven evropski odgovor na mnogobrojne izazove sa kojima se Evropa suočava.

Bio je to prvi put da su lideri Francuske i Nemačke zajedno nastupili u Parlamentu od 1989. godine, kada su se poslanicima nakon pada Berlinskog zida obratili Fransoa Miteran i Helmut Kol, prenosi Tanjug.

I Oland i Merkelova su se u današnjem obraćanju osvrnuli na taj istorijski presedan i ukazali da je Evropska unija na istorijskoj raskrsnici.

"Izbeglička kriza će promeniti Evropu, kao što se promenila pre četvrt veka", rekla je Merkelova, koju su poslanici ispratili gromkim aplauzom.

Ona je podsetila da je i tada postojao otpor ujedinjenju Evrope zbog straha od navale siromašnih građana sa istočnog dela kontinenta, ali se na kraju pokazalo da se hrabrost isplatila, jer je EU danas slobodnija i raznovrsnija nego ikada ranije.

"Nema razloga da danas budemo obeshrabreni, jači smo zajedno nego odvojeno", kazala je kancelarka.

Oland je u svom govoru konstatovao da se, osim sa problemom izbeglica, EU istovremeno suočava sa ekonomskom krizom i bezbednosnim izazovima zbog rata na Bliskom istoku i u Ukrajini, kao i sa pretnjom terorizma.

"Svaka kriza rađa strah, ali ne smemo dopustiti da nas to savlada", poručio je Oland i dodao da ne treba povlađivati prirodnom porivu da se svako povuče u ljušturu svojih granica i gleda samo svoje interese.

"Jedino rešenje je jaka Evropa, a Francuska i Nemačka se zalažu za zajedničku politiku", kazao je on.

On je istakao da se ta politika mora zasnivati na saradnji i solidarnosti, ne samo unutar EU, nego i sa zemljama Bliskog istoka i balkanskim zemljama koje su se našle na izbegličkom putu.

Merkelova: Dablinski sporazum postao neodrživ

I Oland i Merkelova su ukazali da je izbeglička kriza rezultat neuspeha EU da reši ratne sukobe na Bliskom istoku i u Africi i pomogne izbeglicama u okolnim zemljama.

"Sporo smo reagovali na zahteve za pomoć onih koji su sabijeni u izbegličkim kampovima", rekao je Oland, dok je Merkelova izjavila da, uprkos svim svojim instrumentima, EU nije uspela da stabilizuje Bliski istok.

Nemačka kancelarka je rekla da je Dablinski sporazum, koji zahteva da izbeglice zbrinu prve zemlje u koje uđu, postao "neodrživ" i da se mora promeniti u skladu sa načelom solidarnosti.

Ona se založila da se izbeglicama pomogne, ali je dodala da im se mora reći da ne mogu zauvek ostati u EU i da je rešenje u nalaženju trajnog rešenja za okončanje ratova, kako bi mogli da se vrate kućama bez strahova od raketa i bombi.

Oland je istakao važnost očuvanja Šengenskog sporazuma i slobodnog kretanja ljudi i robe, ali je naglasio da se spoljne granice EU moraju čvršće obezbediti.

Lideri Nemačke i Francuske osvrnuli su se i na ukrajinsku krizu, zalažući se za nastavak sprovođenja Sporazuma iz Minska i održanje sankcija prema Rusiji dok se taj sporazum potpuno ne sprovede.

Oland je pohvalio sporazum postignut sa Grčkom u vezi sa otplatom dugova, rekavši da bi izlazak Grčke iz evrozone bio "više od neuspeha" i da bi značio napuštanje zajedničke valute.

"Moramo ići napred, jer, ako stanemo, vratićemo se nazad", poručio je on.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво