Читај ми!

Sirijska kopnena ofanziva uz ruske vazdušne udare

Sirijska vojska je pokrenula kopnenu ofanzivu u centralnim oblastima zemlje u jeku intenzivnog granatiranja i ruskih vazdušnih udara, izjavio je sirijski zvaničnik. Rusija napada i sa mora – sa četiri broda Kaspijske mornarice ispaljeno je 26 krstarećih raketa na 11 ciljeva. Moskva demantuje tvrdnje Vašingtona da rusko vazduhoplovstvo gađa po ciljevima koji ne pripadaju Islamskoj državi, poručujući da SAD "vrlo često, ne udaraju po terorističkim ciljevima".

Zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da se operacije sirijske vojske odvijaju u susednim provincijama Hama i Idlib, prenosi Tanjug.

Aktivisti su naveli da je sirijska vojska, potpomognuta ruskim vazdušnim udarima, danas vodila borbe protiv pobunjenika u centralnom delu Sirije, što su prve veće kopnene borbe otkako je Moskva počela sa bombardovanjem položaja ekstremista prošle sedmice.

Napadi Rusije iz vazduha izgleda da su ohrabrili sirijsku vojsku da pokrene kopnenu ofanzivu nakon niza poraza na severozapadu Sirije u proteklih nekoliko meseci, navodi AP.

Džihadistička grupa Islamska država nije prisutna na područjima gde su borbe u toku.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je na sastanku sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom da je zadatak ruske vojske da sinhronizuje dejstva sa sirijskom vojskom i da će ruske vazduhoplovne snage podržati operaciju sirijskih kopnenih snaga.

"Očekujem da će dalji rad, kao što smo se dogovarali, biti sinhronizovan sa dejstvima sirijske vojske na kopnu i da će dejstva naših Vojno-kosmičkih snaga efikasno podržavati ofanzivnu operaciju sirijske vojske", rekao je Putin koji je dao visoku ocenu dosadašnjim rezultatima operacije ruske vojske u Siriji.

Ruski predsednik smatra da konflikti poput sirijskog treba da budu okončani političkim putem.

U operaciju protiv ekstremista ID u Siriji, danas su se uključili i brodovi Kaspijske flote ruske mornarice, izjavio je Šojgu. Prema njegovim rečima, sa četiri broda ispaljeno je 26 krstarećih raketa na 11 ciljeva, koji su svi uništeni, bez štete na civilnim objektima, javio je Tas.

Ruske agencije prenose da se predsednik Rusije u izjavi koju je prenela TV Rusija 1 založio za mogućnost udruživanja vojske sirijskog predsednika i "Slobodne sirijske vojske" i saopštio da je francuski predsednik Fransoa Oland izneo predlog da se u borbi protiv ID udruže napori Asadove vojske i SSV.

Pomoćnik francuskog predsednika rekao je, međutim, da Oland nije to sugerisao. "Predsednik (Oland) je govorio o potrebi da ubuduće sirijska opozicija bude prisutna za pregovaračkim stolom. Ostalo nije francuska ideja", rekao je novinarima član Olandove pratnje.

Moskva: Mi udaramo samo po teroristima, SAD "vrlo često" ne

U međuvremenu, portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov odbacio je tvrdnje SAD da rusko vazduhoplovstvo gađa po ciljevima koji ne pripadaju Islamskoj državi, ističući da postoji osnov za uverenje da avijacija SAD i drugih zemalja "ni blizu uvek, već vrlo često, ne udaraju po terorističkim ciljevima".

"To je netačno. Udaramo samo po teroristima. To su neosnovane tvrdnje. Mi uvek konkretno kažemo gde, kada i čime udaramo. A američki političari, kao u datom slučaju, svoje izjave ničim ne potvrđuju", rekao je Konašenkov, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, američke i vazduhoplovne snage drugih zemalja već godinu dana nanose udare, a Moskva "ima osnov da veruje da oni ni približno uvek, tačnije, vrlo često, ne udaraju po terorističkim ciljevima", preneo je Tas.

Sa druge strane, Stejt department je saopštio da gotovo nijedan od ruskih vazdušnih udara u Siriji nije imao kao cilj Islamsku državu ili džihadiste povezane sa Al Kaidom, a meta većine tih napada bila je sirijska opozicija.

"Više od 90 odsto udara koje smo do sada videli nisu imali za metu ID ili teroriste povezane sa Al Kaidom", ističe se u saopštenju portparola Stejt Departmenta Džona Kirbija, prenosi AFP.

"Oni su uglavnom bili usmereni protiv opozicionih grupa koje žele bolju budućnost za Siriju i ne žele da Asadov režim ostane na vlasti", navodi se u saopštenju.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво