Читај ми!

Moskva razmatra predloge Vašingtona za borbu protiv ID

Rusko Ministarstvo odbrane razmatra predloge Vašingtona za koordinaciju napora u borbi protiv Islamske države u Siriji, javlja "Tas". Džihadisti premeštaju oružje iz tajnih skladišta u naseljena mesta zbog straha od vazdušnih napada, tvrde u Moskvi. Ruski borbeni avioni ponovo narušili turski vazdušni prostor, saopštava Ankara.

Ruska vojska pokrenula je "precizne" udare po pozicijama Islamske države u Siriji 30. septembra i u akciju je uključeno više od 50 ruskih vojnih aviona i helikoptera. I koalicija predvođena Sjedinjenim Državama organizuje operacije protiv džihadista u toj zemlji.

"Rusko ministarstvo odbrane odgovorilo je na zahtev iz Pentagona i brzo razmatra predloge SAD za koordinirane aktivnosti na suzbijanju terorističke grupe Islamska država u Siriji. Ovi predlozi bi mogli biti prihvaćeni za implementaciju, u celini", naveo je portparol Ministarstva, general-major Igor Konašenkov, prenosi Tanjug.

Objašnjava da moraju da se preciziraju neki tehnički detalji koji će danas biti razmatrani na ekspertskom nivou između predstavnika ruskog Ministarstva odbrane i Pentagona.

Prema rečima zvaničnika ruskog ministarstva, vazdušni udari u Siriji izvode se na vojnu opremu, komunikacione centre, transportna vozila, skladišta municije i druge infrastrukturne objekte ID, a vojna operacija se vrši na zahtev sirijskog predsednika Bašara el Asada, navodi Tas.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su se u operaciju protiv Islamske države u Siriji danas uključili i brodovi Kaspijske flote ruske mornarice. Prema njegovim rečima, sa četiri broda ispaljeno je 26 krstarećih raketa na 11 ciljeva, javio je Tas.

U međuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je talas ruskih vazdušnih napada u zapadnoj Siriji koordiniran sa kopnenim napadima sirijske vojske na najmanje četiri položaja pobunjenika.

U saopštenju ove monitoring grupe iz Londona navodi se da kopnene napade izvode "režimske snage" – termin koje Sirijska opservatorija za ljudska prava koristi u širem smislu da bi precizirala da na terenu napad izvodi "sirijska vojska u savezništvu sa lokalnom i stranom milicijom", javio je Rojters.

Sirijska provincija Hama i oblasti u susednoj provinciji Idlib našle su se jutros pod intenzivnim talasom ruskih vazdušnih napada, saopštila je ista monitoring grupa sa brojnim izveštačima sa terena.

Opservatorija je navela da je u toku i snažno bombardovanje ciljeva raketama zemlja–zemlja, preneo je Rojters.

Džihadisti premeštaju oružje u naseljena područja

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak na kojem se vidi kako militanti Islamske države u Siriji premeštaju oružje iz tajnih skladišta u naseljena mesta, zbog straha od vazdušnih napada.

Na snimku, koji je napravljen pomoću drona, vide se kamioni koji izlaze iz pustinja i šuma i parkiraju se pored džamije u gradu koji nije naveden.

Pomoćnik ministra odbrane Anatolij Antonov rekao je da se kamioni uglavnom parkiraju pokraj džamija, jer dobro znaju da rusko vazduhoplovstvo neće gađati ta mesta, prenosi Raša tudej.

"Koriste građane kao svoj štit. Svesni su da nikada, ali baš nikada, nećemo gađati civilne položaje, iako sa Zapada i iz redova tzv. umerene opozicije, stiže čitav niz optužbi da Rusi gađaju i civilne ciljeve", kazao je Antonov.

Naveo je da ruska vojska pažljivo proverava obaveštajne podatke pre nego što izvede udare.

Nešto ranije, portparol Ministarstva Igor Konašenkov upozorio je da se može očekivati da će džihadisti sami bombardovati džamije, kako bi Ruse optužili za ratne zločine.

"Umerena opozicija" ne koristi ljudski štit, ne skrivaju se iza civila, ne premeštaju oružje kraj džamija. To su potezi terorista, tu nema sumnje, navelo je Ministarstvo odbrane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи