EU za veću saradnju Turske sa Grčkom oko migranata

Evropska unija želi veću saradnju Turske sa Grčkom i drugim susedima iz EU kako bi se suzbio priliv migranata, a zauzvrat je spremna da ponudi veće finansiranje sirijskih i iračkih izbeglica u Turskoj, proističe iz danas objavljenog kriznog plana EU, prenosi Rojters.

Nacrt akcionog plana predstavio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker tokom posete turskog lidera Briselu, prenosi Tanjug.

Zvaničnici sa obe strane navode da taj dokument treba da utvrdi osnove za dalje razgovore o rešavanju migrantske krize.

U tom planu se nabrajaju akcije koje treba da preduzmu EU i Turska povodom dve glavne teme- podrške izbeglicama i njihovom domaćinu Turskoj i sprečavanja nepropisne migracije.

U nacrtu se navodi da će EU obezbediti do milijardu evra ove i sledeće godine za pomoć Turskoj koja je prihvatila približno 2,2 miliona sirijskih i iračkih izbeglica, kao i dopunska sredstva.

Neke izbeglice imale bi šansu da se presele iz Turske u Evropu, navodi Rojters.

Među akcijama koje EU preporučuje Turskoj su intenziviranje aktivnosti njene obalske straže i saradnja sa grčkom mornaricom, jačanje kopnenih granica sa Grčkom i Bugarskom, kao i primanje natrag migranata koji su ušli u EU ali nisu ispunili uslove za dobijanje azila.

U planu se ne pominje Erdoganov poziv Briselu da podrži namere Ankare da formira "bezbedne oblasti" i "zone zabrane letenja" na severu Sirije, prema kojima su zvaničnici EU i vlade zemalja-članice veoma skeptične, navodi britanska agencija.

Međutim, u uvodnim odredbama za plan se kaže da je deo širih odnosa sa Turskom, koji uključuje dugogodišnji turski zahtev za pridruživanje Uniji i pregovore o olakšavanju viznog režima za putovanje u EU.

"Jasno je da nam je potrebna Turska. Komisija će joj priskoćiti u pomoć", rekao je Junker Evropskom parlamentu u Strazburu nakon što je pohvalio Ankaru zbog prihvatanja 2,2 miliona izbeglica iz Sirije.

"EU i Turska moraju da sarađuju, da razviju politiku azila i pomognu onim nesrećnim ljudima koji dođu kod nas", rekao je čelnik EK.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи