Читај ми!

Lekari bez granica: Bombardovanje bolnice ratni zločin

Međunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica saopštila je da postupa u skladu sa pretpostavkom da je bombardovanje njene bolnice u Kunduzu u Avganistanu tokom vikenda bilo "ratni zločin", prenosi "Rojters". Komandant američkih snaga u Avganistanu rekao da je bolnica napadnuta greškom.

Američki državni sekretar Eš Karter obećao je punu istragu o tome da li je američka vojska bila umešana u napad na bolnicu u kome su poginule 22 osobe, ali je upozorio da će biti potrebno vreme da se prikupe informacije, navodi Tanjug.

"Avganistanska vlada je u izjavama tvrdila da su talibanske snage koristile bolnicu da pucaju na koalicione snage. Te izjave impliciraju da su avganistanske i američke snage odlučile da sravne sa zemljom bolnicu koja je bila u punoj funkciji, što je ravno priznanju ratnog zločina", ističe se u saopštenju Lekara bez granica.

U međuvremenu, komandant američkih i koalicionih snaga u Avganistanu, general Džon Kempbel, izjavio je da su američki avioni greškom napali bolnicu u Kunduzu.

Kempbel je Komitetu Američkog senata za oružane snage predočio da je odluka o vazdušnom napadu bila američka, a da je bolnica gađana greškom, prenela je agencija AP.

Juče je izjavio da je napad izvršen na zahtev avganistanskih snaga.

Portparol UN Jens Larke istakao je da je bolnica MSF bila jedina ustanova te vrste u celokupnom severoistočnom regionu Avganistana i da je samo u Kunduzu opsluživala 300.000 ljudi.

Ujedinjene nacije su saopštile da su sve međunarodne humanitarne organizacije napustile Kunduz.

U napadu američkih aviona na bolnicu MSF u tom gradu u subotu ubijene su 22 osobe, a humanitarne organizacije su incident nazvale ratnim zločinom.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво