Читај ми!

Verbalni rat Moskve i NATO

Ruski izaslanik u NATO Aleksandar Gruško ocenio da ta vojna alijansa koristi slučajni ulazak ruskog aviona u turski vazdušni prostor kao izgovor da pogrešno predstavi ciljeve ruske kampanje vazdušnih udara u Siriji, prenosi "Rojters". Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručuje da Moskva još nije na zavoljavajući način objasnila te incidente, ističući da Rusija gomila trupe u Siriji.

"Imam utisak da je incident u turskom vazdušnom prostoru iskorišćen da bi se NATO kao organizacija uključio u informacionu kampanju koju Zapad koristi da bi pogrešno predstavio ciljeve operacije koju ruske vojne snage sprovode u Siriji", rekao je Gruško u obraćanju novinarima u Briselu, navodi Tanjug.

Sa druge strane, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da rusko uletanje u turski vazdušni prostor ne izgleda slučajno i da Moskva još nije zadovoljavajuće objasnila incidente.

"Ne izgleda mi da je u pitanju slučajnost", rekao je Jens Stoltenberg novinarima u Briselu govoreći o dva slučaja ulaženja ruskih borbenih aviona u turski vazdušni prostor tokom proteklog vikenda, navodi Tanjug.

Rekao je da je taj utisak stekao na osnovu obaveštajnih podataka NATO, o kojima nije želeo detaljnije da govori.

Generalni sekretar je izrazio sumnju u validnost objašnjenja zvanične Moskve, koja tvrdi da su avioni, koji su obavljali zadatke u Siriji, na kratko ušli u turski vazdušni prostor kako bi izbegli vremensku nepogodu.

"Nismo dobili pravo objašnjenje", rekao je Stoltenberg, dodajući da ruska strana nije direktno komunicirala sa NATO, već se o incidentima izjasnila preko medija i izrazio očekivanje da će vojno-vojni kanali komunikacija, koji su očuvani uprkos zahladnelim odnosima Rusije i NATO, biti aktivirani.

Stoltenberg je na konferenciji za medije, koja je održana dva dana uoči zasedanja ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu, ponovio tvrdnje da ruska avijacija nije angažovana u borbi protiv Islamske države, već protiv sirijske opozicije i civila.

Stoltenberg: Rusija gomila vojsku u Siriji

Generalin sekretar NATO tvrdi da Alijansa ima izveštaje o značajnom gomilanju ruske vojske u Siriji, uključujući kopnene trupe i brodove u istočnom Mediteranu.

"Mogu da potvrdim da smo videli značajno nagomilavanja ruskih snaga u Siriji - vazduhoplovnih snaga, protivvazdušne odbrane, ali i kopnene trupe povezane sa vazduhoplovnim bazama. Oni (Rusi) imaju, a mi smo takođe videli, i povećano prisustvo pomorskih snaga", rekao je Stoltenberg.

Međutim, predsednik Komiteta Dume (donji dom ruskog parlameta) za odbranu admiral Vladimir Komojedov tvrdi da Moskva u Siriji ne sprovodi operacije koje uključuju ruske kopnene trupe, niti će činiti, javila je ruska agencija RIA Novosti.

Rojters podseća da je admiral juče rekao da bi "verovatno ruski volonteri putovali u Siriju da se bore", ali da Rusija blokira sve pokušaje da se njeni državljani bore na bilo kojoj strani u sirijskom sukobu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи