Читај ми!

Rusija neće učestvovati u kopnenim operacijama u Siriji

Predsednica Saveta federacije Valentina Matvijenko kaže da Rusija neće učestvovati u kopnenim operacijama bilo kakve vrste u Siriji, prenosi "Tas". Rusko minstarstvo odbrane oštro je demantovalo navode da su njihovi avioni dejstvovali po drevnoj Palmiri.

Moskva je spremna da sarađuje sa svim državama zainteresovanim za uništenje terorističke grupe Islamska država, izjavila je Valentina Matvijenko, prenosi Tanjug.

"Nećemo učestvovati u kopnenim operacijama bilo kakve vrste, a spremni smo da sarađujemo sa svim zemljama u zajedničkom naporu protiv globalnog zla – terorizma", rekla je Matvijenkova posle sastanka sa predsednikom jordanskog Saveta parlamenta Abdelraufom el Ravabdehom.

Valentina Matvijenko je podsetila da su Rusija, Irak, Sirija i Iran oformili koordinacioni centar, navodeći da je "nemoguće boriti se protiv Islamske države i uništiti je bez saradnje".

"Pozivamo sve one koji su zaista zainteresovani da se Islamska država iskoreni da se pridruže ovom koordinacionom centru", navela je Matvijenkova.

Istakla je da Rusija nema drugi cilj osim da Islamska država bude poražena, "za razliku od drugih zemalja koje su članice druge koalicije".

U međuvremenu, rusko minstarstvo odbrane oštro je demantovalo navode da su njihovi avioni dejstvovali po drevnoj Palmiri, preneo je Rojters agenciju Tas.

"Svi navodi stranih medija da su ruski avioni navodno dejstvovali po Palmiri su apsolutna laž", rekao je portpalol ministarstva Igor Konašenkov.

Konašenkov je napomenuo da ruski borbreni avioni ne dejstvuju po naseljenim mestima, naročito ne po onim sa drevnim spomenicima.

Konašenkov je rekao da je avijacija danas izvršila 20 borbenih letova i izvela udare na 12 objekata ID u Siriji.

Prema njegovim rečima, naneti su udari po objektima logističke infrastrukture, komandnim punktovima, kampovima za obuku i bazama "ekstremista terorističkih grupa ID".

Konašenkov je rekao da je par ruskih lovaca-bombardera "su-25" izveo je udar na kamp ID gde su se pripremale grupe ekstremista iz inostranstva u oblasti Kafer-Avajd u provinciji Idlib.

Takođe, uništeni su objekti koje su teroristi koristili za skladištenje eksploziva i materijalno-tehničkih i prehrambenih zaliha, preneo je Tas.

Sirijska državna televizija ranije je javila da su ruski avioni gađali su položaje Islamske države (ID) u Palmiri i severnoj pokrajini Alep.

U izveštajima se navodi da je u napadima uništeno 20 vozila i tri skladišta oružja ID u Palmiri i to su bili prvi vazdušni udari ruskih aviona protiv džihadista u tom području.

Ranije danas zamenik ministra odbrane Anatolij Antonov rekao je da ruska vojska pažljivo proverava obaveštajne podatke pre nego što izvodi udare.

"Stotinu puta proveravamo obaveštajne podatke... Nanosimo udare tek kada znamo da sto odsto udaramo u metu", rekao je Antonov.

Prema njegovim rečima, ekstremisti ID od udara ruskog vazduhoplovstva spasavaju se u džamijama.

Rusija je na zahtev sirijskog predsednika Bašara el Asada 30. septembra počela vazdušne udare na položaje Islamske države u Siriji.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, već je znatno narušila sistem komandovanja i materijalno-tehničkog snabdevanja ekstremista, kao i infrastrukturu za pripremu terorista-samoubica.

Islamska država je kao teroristička organizacija zabranjena u Rusiji.

Do prošle godine, bila je poznata pod imenom Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) i uglavnom je bila aktivna u Iraku i Siriji.

U junu 2014. godine, ova ekstremistička organizacija objavljuje uspostavljanje "islamskog kalifata" na teritorijama koje je zauzela i menja ime u Islamska država.

Prema podacima američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), Islamska država ima oko 30.000 članova, dok iračke vlasti navode da ih ima do 200.000.

U redovima Islamske države nalaze se državljani 80 zemalja, među kojima Francuske, Britanije, Nemačke, Maroka, Saudijske Arabije, SAD, i drugih zemalja iz Zajednice nezavisnih država.

Ekstremisti Islamske države navodno kontrolišu 40 odsto teritorije u Iraku i oko 50 odsto u Siriji, navodi ruska agencija.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво